Semnarea Acordului dintre UE și Canada

Decis oficial! Persoanele ce dețin cetățenie română, din 1 decembrie 2017 vor călători în Canada fără vize

Corina Bezer

 Semnarea CETA a devenit posibilă după ce Belgia a fost în măsură să își dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat, vineri, undă verde, după ce blocase întreg procesul, cu câteva zile înaintea încheierii, transmite Calea Europeană. CETA, care va elimina 99% din taxele vamale între UE și Ottawa, va fi aplicat provizoriu și parțial odată cu ratificarea de către Parlamentul European și legislativul canadian în lunile următoare. Acordul, a cărui semnare survine la capătul a șapte ani de negocieri, va trebui apoi aprobat de toate parlamentele naționale și regionale ale UE pentru a deveni definitiv.

 Acordul include prevederi asupra accesului pe piață a bunurilor, serviciilor, investițiilor și a achizițiilor publice. Alte prevederi fac referire la drepturile proprietății intelectuale, măsuri sanitare, dezvoltare sustenabilă, cooperare în domeniul reglementării, facilități comerciale, cooperare în materii neprelucrate, soluționare a litigiilor și a barierelor tehnice.

 „Astăzi este unul dintre cele mai importante summituri din ultimii ani. Uniunea Europeană și Canada deschid un nou capitol în relația lor”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferință de presă susținută după semnarea acordului.

Menționăm, că începând cu 1 decembrie 2017, toți românii pot intra pe teritoriul canadian fără vize, iar cei care au mai călătorit în Canada pot beneficia de acest acord de la 1 mai 2017.

Autor: Silvia Plop