Anatol Dumitras

Declaraţiile lui Anatol Dumitraş, despre condiţiile în care locuia

Adelina Scripcari

Anatol Dumitraş, a fost artistul care şi-a petrecut 30 ani de viaţă, dedicându-se muzicii şi creaţiei. Chiar dacă, după ce a finisat şcoala, acesta a vrut să se facă electrician, fapt care l-a şi motivat să facă studii în acest domeniu, acesta la scurt timp a renunţat şi s-a dedicat lumii muzicii.

Venitul care îl avea, îl investea tot în muzică, iar o perioadă a locuit împreună cu familia într-o odaie a caminului Filarmonicii Naţionale ,,Serghei Lunchevici”

Am ajuns să mă milogesc pe la primărie şi pe la alte instituţii – niciodată nu mi s-a oferit susţinere. Domnul Urecheanu mi-a promis în repetate rânduri că o să mă ajute, dar nu şi-a ţinut promisiunea. Aşa că am rămas să locuim în cămin. Aici ne-am crescut copiii, într-un spaţiu prea mic chiar şi pentru o singură persoană. Nu-mi permit luxul să-mi cumpăr un apartament cât de mic. Am văzut că mai marii ţării nu vor să mă ajute și mă poartă pe drumuri așa că am decis să renunț. Nu mă mai înjosesc. Dorin Chirtoacă știe foarte bine în ce condiții trăiesc, dar atât el, cât și cei la guvern, se fac surzi şi orbi la nevoile mele. Sigur că îmi doresc o locuinţă mai mare, să am unde-mi pune pianul, să am un loc unde să pot crea. În garsoniera în care stăm acum nu am nici unde să-mi pună chitara, o mut dintr-un colț în altul ori o pun pe scaun. Aceasta este o realitate cruntă cu care se confruntă mai mulți oameni de artă. Artişti din generația anilor 80 nu sunt atât de mulţi, nu ar trebui să fim daţi uitării. Să nu-şi aducă aminte de noi doar atunci când murim.”

Reamintim faptul că acesta s-a stins din viaţă la vârsta de 60 de ani, cedând lupta cu cancerul. 

Sursa interviu: apropomagazin.md