Alexandru Tănase

Demisia anului! Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, și-a anunțat plecarea din funcție

Corina Bezer

Redăm integral mesajul ministrului demisionar:

„Dragi colegi şi prieteni,  

Am acceptat demnitatea de ministru al Justiţie pentru a promova reforme pe domeniul justiţiei fiind conştient de complexitatea şi dificultatea acestora. Nu mi-am propus nici pentru o clipă să mă implic în activităţi politice, cu atât mai mult n-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni ţintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcţie de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar şi de motive lipsite de pertinenţă, orice iniţiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general. În acest context, am ajuns la concluzia ca cea mai potrivită soluţie în situaţia creată este să-mi prezint în zilele ce urmează, demisia din funcţia de Ministru al Justiţiei, astfel încheindu-mi cariera publică.    Pentru mine a fost o adevărată onoare, ca mai bine de un deceniu să-mi servesc poporul ţării mele în funcţia de parlamentar, membru al guvernului şi judecător constituţional. Vreau să mulţumesc Premierului Pavel Filip pentru încrederea acordată şi colegilor miniştri din Guvern cu care am avut o colaborare frumoasă, în binele oamenilor din Republici Moldova“.

Totodată, Tănase s-a arătat îngrijorat că discuţiile telefonice pot fi interceptate şi apoi făcute publice. „De altfel, acesta a fost principalul argument pentru care am renunţat la viaţa liniştită pe care mi-o asigura practica de avocat şi am acceptat poziţia de ministru al Justiţiei: consider că această ţară are nevoie de reforme profunde, astfel încât oamenii să trăiască fără frică, ca nimănui să nu-i fie teamă ca va fi arestat pe nedrept, interceptat ilegal, lipsit de proprietăţi ilegal, torturat etc.”, a subliniat Tănase. 

De menționat că decizia lui Tănase a fost generată de apariția în presă a convorbirii telefonice cu omul de afacere, Veaceslav Platon.