Partidul pas

Deputatul din PAS, Alex Trubca, pus la perete de organizațiile societății civile

Victoria Muntean

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic precizează că la data de 7 februarie 2022, în cadrul ședinței organizate de Comisia Parlamentară Mediu și Dezvoltare Regională pe subiectul incinerării anvelopelor, deputatul PAS, Alexandru Trubca, a avut o reacție necorespunzătoare în raport cu Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și activiștii de mediu, Alecu Reniță și Lilia Curchi.

Potrivit unei declarații, Trubca și-a permis un astfel de comportament după ce jurnaliștii de mediu, Avocata Poporului și organizațiile de mediu s-au expus împotriva incinerării anvelopelor uzate, ca urmare a temerilor populației din Rezina, cu argumente legate de lipsa monitorizării calității aerului în R. Moldova,  nerespectarea art. 37 din Constituție privind dreptul la un mediu sănătos, nerespectarea prevederilor Convenției Aarhus privind participarea cetățenilor la luarea deciziilor de mediu.

Totodată, Alexandru Trubca i-a atacat pe Lilia Curchi, jurnalistă de mediu cu experiență în domeniu de aproape 20 de ani, coordonatoarea Grupului de Lucru nr. 3 a Platformei Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic și pe Alecu Reniță, expert de mediu de peste 30 de ani, jurnalist de mediu, autor al mai multor proiecte legislative de mediu, fost deputat și membru al Comisiei Parlamentare Mediu, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu, ci doar jurnaliști.

Deputatul a ignorat faptul că la ședință s-au expus negativ și alți reprezentanți ai societății civile, inclusiv cu studii în domeniul”, se arată în declarația emisă presei.

Astfel, semnatarii, solicită:

1.  conducerii Parlamentului și fracțiunii PAS să ia act de comportamentul inadecvat al deputatului și să vină cu o reacție a comisiei de etică în acest sens, considerând deosebit de grav gestul lui A. Trubca să folosească mandatul de deputat și Parlamentul R. Moldova pentru a amenința și intimida;

2. deputatului Alexandru Trubca să ceară scuze de la persoanele vizate, să adopte un limbaj decent și să se abțină pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță, amenințări sau șantaj în raport cu activiștii de mediu și jurnaliștii, și cu orice alt cetățean/instituție din Republica Moldova.