Dosar diaspora

Diaspora, neîndreptăţită şi în instanţa de judecată

Corina Bezer

„Se respinge demersul avocaţilor Digore Eduard şi Mihailov-Moraru Veronica cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale privind controlul constituţionalităţii, art.49, alin 3 al Codului Electoral al RM, ca fiind neîntemeiat. Hotărârea cu drept de atac doar odată cu fondul cauzei”, a declarat judecătoarea Djeta Chistol. 

Prin intermediul acestei sesizări, Curtea Constituţională urma să se expună asupra excepţiei de neconstituţionalitate a articolului 49 din Codul Electoral, prin care era limitat numărul de buletine de vot pentru o secţie de votare. Avocaţii diasporei susţin că autorităţile statului nu sunt de partea cetăţeanului şi nu îşi doresc dreptate în cazul diasporei.

„Ar fi bine ca autorităţile să se expună imparţial. Din păcate, autorităţile au luat o poziţie comună şi susţin aceeaşi poziţie, chiar uneori neargumentând-o”, a declarat Eduard Digore, avocatul diasporei. 

Precizăm că din cauza numărului redus de buletine de vot, mii de cetăţeni ai Republicii Moldova din străinătate nu au putut vota. Buletinele de vot s-au epuizat la secţiile de votare din Londra, Mestre, Bucureşti, Dublin, Paris. Astfel, avocații mandataţi de diasporă au depus 143 de contestaţii la Judecătoria Centru. Acestea provin din mai multe state din Europa.