dd

(DOC) Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, în vizorul Guvernului. Demersul înaintat prim-ministrului

Marți, 21 ianuarie 2020, 19:13

Demers către Guvern în vederea reabilitării Cimitirului Eroilor Români din Chișinău. Un document în acest sens a fost înaintat de deputații Fracțiunii PPDA din Parlament.

Deputata Maria Ciobanu, a făcut trimitere la anunțul autorităților conform căruia Complexul Memorial „Eternitate” va fi reconstruit capital, în timp ce Cimitirul Ostașilor Români este neglijat de către autoritățile de la Chișinău.

„Domnule prim-ministru, Complexul Memorial „Eternitate” a fost reparat CAPITAL ultima dată în anul 2006, cheltuindu-se în acest scop 35 de milioane de lei (n.r. 1,8 milioane de euro), în timp ce Cimitirul Ostașilor Români se află în paragină”, a subliniat deputata.

Potrivit documentului, au fost mai multe tentative de-a lungul timpului de a restaura cimitirul, dar care nu s-au soldat cu nimic, deoarece sunt necesare sume mari de bani.

„Astăzi Cimitirul Eroilor se află într-o stare deplorabilă avansată. Este de datoria morală și, dacă vreți, creștină a statului să-și onoreze eroii”, susțin autorii demersului.

kk

hhLa Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chișinău sunt înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români căzuți în Primul Război Mondial și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial. În 2018, Asociația „UNIREA-ODIP” a început un amplu proces de restaurare, care însă a fost împiedicată. 

În ultima perioadă, situația dezastruoasă din Cimitirul Eroilor Români a îngrijorat societatea civilă, care a făcut apel la autorități să întreprindă cele necesare pentru protecția cimitiruluil. Autoritățile ridică însă din umeri, spunând că terenul pe care se află astăzi Cimitirul este în proprietatea privată a unei companii străine, care a cumpărat lotul de pământ în anul 2006. Tranzacția ar fi fost ilegală, or, cimitirele nu pot fi privatizate.