De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 21 de ore

(DOC) Președintele CA Chișinău, magistratul Vladislav Clima, a depus cerere de demisie

Victoria Muntean

Președintele Curții de Apel (CA) Chișinău, magistratul Vladislav Clima, a depus vineri, 18 martie, cerere de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

La 5 mai 2021, activistul Grigore Petrenco, fost deputat comunist, a formulat o cerere către Președinție prin care i-a solicitat președintei R. Moldova, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2 septembrie 2020 prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În argumentarea solicitării făcute, Petrenco a acuzat conflicte de interese între judecătorul Veaceslav Clima și două membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei. Activistul a menționat că cele două membre al CSM ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot în cazul lui Clima întrucât acestea se aflau atunci în conflicte de interese cu judecătorul.

Mențoăm, că Consiliul Superior al Magistraturii le-a acceptat cererile de demisie a președintelui Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a lui Tudor Berdilă, magistrat la Curtea de Apel Cahul, Sergiu Bularu, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și Ion Cazacu, magistrat la Judecătoria Glodeni şi le-a transmis preşedintelui ţării pentru emiterea decretelor de demisionare a magistraţilor respectivi.