Igor Dodon

Dodon, foc și pară pe primarii care au semnat Declarația de Unire cu România

Corina Bezer

„Condamn în cel mai categoric mod acțiunile unor reprezentanți din localitățile Republicii Moldova, dar și indiferența, neglijența sau poate rea-intenția a unor astfel de instituții, cum ar fi SIS-ul, MAI, Procuratura Generală, care ar trebui să contracareze aceste manifestări. Aceste campanii sunt desfășurate deschis și liber în instituțiile publice din localitățile Republicii Moldova, de așa-numitele forțe unioniste cu caracter anticonstituțional”, a declarat Igor Dodon.

De cealaltă parte, primarii localităților care au semnat declarația de unire spun că nu au făcut nimic ilegal, iar dorința de Unire e una firească, în condițiile în care sute de ani am fost despărțiți pe nedrept de frații de peste Prut.  „Nimeni și nimic nu te poate opri să simți. Să simți românește, în special. Dacă am încălcat legea am să răspund, dar la momentul actual eu nu mă simt un infractor pentru ceea ce simt eu”, a declarat pentru Liber TV primarul satului Văsieni, raionul Ialoveni, Sergiu Candu.  „Dar de ce nu îi pune pe ceilalți la punct, pe cei care gândesc invers? Care vor Unire cu Uniunea Euroasiatică, care vor destrămarea republicii – Transnistria într-o parte, care vor Găgăuzia și așa mai departe. Noi am hotărât să facem o mișcare ca să vadă lumea că noi gândim altfel”, a declarat Pavel Codreanu, primarul localității Ruseștii Noi din raionul Ialoveni. 

Amintim că șapte localități din Republica Moldova au semnat o declarație simbolică de Unire cu România. Semnatarii acesteia și-au exprimat bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri şi adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc.