profesori

Doi dintre cei șapte profesori turci expulzați din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia

Alexandrina Godiac

Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.

În primul caz, este vorba de profesorul Huseyin Bayraktar. Cel condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare este profesorul Sertif Ayri. În cazul celorlalți profesori turci expulzați în septembrie 2018 din Republica Moldova, ședințele de judecată au fost amânate.

Amintim că la 6 septembrie 2018, șapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea naționale a Republicii Moldova.

Cazul s-a transformat într-un scandal național, lideri ai opoziției acuzându-l pe președintele Igor Dodon, dar și PDM, de încălcare intenționată legii și a drepturilor omului pentru a obține avantaje în relația cu autoritățile de la Ankara, având în vedere inclusiv renovarea clădirii Președinției din banii Turciei. Acuzațiile au fost respinse atunci de Igor Dodon, dar și de premierul Pavel Filip.

Ulterior, mai multe organizații neguvernamentale autohtone au declarat că îndepărtarea forțată a cetățenilor turci a avut la bază interese politice și s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației naționale și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului și au cerut tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de expulzarea profesorilor de la liceele „Orizont”.