Dosarul „Borman”

Dosarul „Borman”, trimis în judecată

Corina Bezer

Gruparea numără, în total, 70 de membri, dintre care circa 60 sunt dați în căutare sau pe cale de a fi anunțați în căutare. Suspecții sunt cetățeni moldoveni, spanioli și ruși și erau specializați în trafic de droguri – în special, hașiș – procurate de pe teritoriul Spaniei și vândute în Federația Rusă. „Au fost traficate minimum 775 de kilograme de droguri de tip hașiș, care nu au fost reținute de organele de drept și le-a reușit să fie înstrăinate pe teritoriul Federației Ruse. Liderul și membrii organizației criminale au obținut venituri de minimum 20 de milioane de lei”, a declarat LILIAN BACALÎM, procuror, șef al Biroului de Combatere a Criminalității economico – financiare.

Totodată, câțiva suspecți au fost condamnați deja la pușcărie în Federația Rusă, toți activând sub protecția lui Grigore Caramalac, cunoscutul lider în lumea interlopă.

„Aceștia comiteau infracțiuni legate de șantaj, sechestrări de persoane, atacuri tâlhărești însoțite cu arme de foc, infracțiuni pentru care în 2004, au fost condamnați la ani grei de închisoare”, a declarat GHEORGHE CIGOREANU, șef secție, INI al IGP.

Liderul grupării criminale, Oleg Pruteanu, alias „Borman” a fost reținut, împreună cu trei membri, în luna octombrie 2017, într-un supermarket din Chișinău, fiind plasat în arest preventiv. Chiar și la ora actuală, suspectul refuză să colaboreze cu autoritățile. Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele reținute riscă de la 8 ani la 15 ani de închisoare pentru crearea unei organizații criminale, de la 7 ani la 15 ani închisoare pentru trafic ilicit de droguri și până la 10 ani de închisoare pentru contrabandă.