Peștele dragon fotografiat de aproape

Dragon de mare rubiniu observat pentru prima dată în adâncurile oceanului

Mariana Mereacre

Dragonul de mare roșu (Phyllopterys dewysea) este a treia specie de pește dragon identificată și filmată pentru prima dată. Până acum erau cunoscute doar încă 2 specii de dragoni de mare. Biologii știau de existența lui datorită unor unor rămășțe care au ajuns pe plajă, dar nu erau siguri că a fost o specie distinctă. Josefin Stiller, un biolog marin, a declarat: „Descoperirea aceasta ne arată că încă putem descoperi un peşte mare, carismatic, roşu aprins pe care nu l-a mai văzut nimeni până acum“. 

Animalul evaziv trăiește într-o zonă mai adâncă decât ”rudele” sale, la o adâncime de peste 50 de metri. Așa că a fost nevoie de un submersibil echipat cu camere de la distanță pentru a ajunge la el.

Acum, datorită imaginilor obținute în Arhipeleagul Recherche s-a confirmat: dragonul de mare roșu are o culoare rubinie puternică și nu are un dispozitiv de camuflare, trăsături care îl diferențiază de ceilalți pești dragoni.

Cei care au reușit să descopere misteriosul pește sunt cercetătorii de la Universitatea Australiei de Vest, Muzeul Australiei de Vest și Institutul de Oceanografie Scripps.

Dragon de mare rubiniu