Curtea Constituțională

DREPTATE pentru limba română! Limba rusă nu va mai avea statut de limbă de comunicare pe teritoriul Republicii Moldova

Corina Bezer

Potrivit autorilor sesizării, statul cheltuie milioane de lei pentru traducerea actelor în limba rusă, datorită faptului că mai multe legi în vigoare ridică limba rusă la rang de limbă de comunicare în Republica Moldova.  „Inexplicabilă este păstrarea intactă cu menținerea aceluiași statut și garanții pentru limba rusă – limba oficială a fostei URSS, la mai bine de 26 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, a declarat deputatul liberal Ion Casian.

În timp ce Înalta Curte examina sesizarea, câțiva membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor protestau afară. Aceștia și-au exprimat indignarea față de dorința liberalilor de a abroga legile care reglementează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică.

protest PSRM

„Vor să scoată limba rusă, limba în care vorbește 1 milion de cetățeni din Republica Moldova. Oamenii ăștia vor prin măsuri represive, prin măsuri ilegale să interizică cetățenilor de a trăi în acest stat”, a declarat socialistul Vlad Bătrâncea. 

protest PSRM

Cu toate că s-au născut în Republica Moldova, unii protestatari au declarat că nu cunosc limba română.

protest PSRM

În ianuarie curent, deputații Partidului Liberal au cerut Curții Constituționale să declare neconstituționale cinci legi care se referă la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare.

sursa foto: Constantin Grigoriță