Unirea Republicii Moldova cu România

(EDITORIAL) Vlad Bilețchi: Unioniștii sunt UNIȚI?!

Corina Bezer

Unioniștii, adică oamenii care militează sau care pur și simplu împărtășesc idealul Unirii sau ReUnirii Republicii Moldova cu România sunt uniți întotdeauna. Idealul tuturor unioniștilor veritabili și adevărați, indiferent de culori politice și apartenență de asociație sau grup civic este unul singur – UNIREA.

                  Oricât nu ar încerca să ne insufle și să ne bage pe gât ideea că Unioniștii sunt dezbinați, că s-au fragmentat în diverse ONG-uri, grupuri civice, partide, consilii, congrese, asociații și alte tipuri de organizare, nu vor reuși să ne manipuleze. Nu trebuie să reușească!  Reușita lor ar însemna slăbiciunea noastră, ar însemna să recunoaștem că ne-am lăsat pradă intereselor și ambițiilor personale în detrimentul celor naționale, istorice, identitare și veritabile!  În mediul public, tot mai des se lasă strecurată și încurajată ideea că Unioniștii dezbină, că sunt dezbinați, că nu se poti uni între ei, dar vorbesc de Unire, că … multe și mărunte făcând atac direct la promotorii Unirii. Ideea este simplă, folosind sistemul de gândire vechi, totalitar, sovietic, uneltind cu pricepere tacticile iscusite de manipulare și propagandă în masă, în cele din urmă să înrădăcineze adânc teoria conspirației și a dezbinării cu două scopuri clare. Pe de o parte, pentru a face oamenii să se resemneze cu ideea că Unirea este un vis îndepărtat și prea șubred pentru a fi realizat la moment, și pe de altă parte – să forțeze un fel de fuziune într-un tot întreg a Unioniștilor, într-un singur grup, o singură asociație, un singur partid, făcând astfel să izbucnească conflictele de interese și divergențe între Unioniști.

                  Am preferat să studiez un timp tacticile și schemele utilizate de acești interpuși “formatori de opinie”, care se fac responsabili de înrădăcinarea acestor idei în creștetul luminat și sincer al oamenilor simpli, a celor care își doresc din tot sufletul să refacă ceea ce este dat până de mâna cerească să fie, UNIREA. Sistematizând cu grijă, fără a ne extinde prea mult în acest subiect rentabil decât lor, „propagandiștilor cu interes”, pentru că nici măcar nu merită atenția noastră și timpul acordat lor fiind inutil și pierdut în van, putem observa cu ușurință câteva falsuri pe baze reale cu care speculează ca niște ultimi comercianți spulberători de vise.

1. Unioniștii dezbină pe criteriu etnic! – Adevărații unioniști nu fac niciodată asemenea acțiuni. Unirea este a noastră, a tuturor. Și a rușilor, și a ucrainenilor, și a celor din Găgăuzia, și din Bălți și din Orhei și per general a tuturor din Republica Moldova și România. Toată lumea va beneficia de această evoluție calitativă și cantitativă a lucrurilor. Ei bine, avem și „unioniști falși”, cum le place acestora să spună. Aceștia dezbină, într-adevăr, provoacă și generează conflicte inexistente. Scopul este clar și simplu – îndepărtarea și blocarea segmentelor etnice de populație spre a nu susține Unirea. Niciun om teafăr la cap nu ar susține ceea ce îi aduce agresivitate și discriminare. Aceștia sunt falși unioniști, trebuiesc identificați și făcuți publici, să știe toată lumea că sunt plătiți și mercenari de meserie. Să distrugă idealurile și năzuințele frumoase prin manipulări și provocări îmbinate cu propagandă de tip KGB-ist.

2. Unioniștii sunt dezbinați! – Se ceartă între ei, nu pot împărți influență, fotolii, publicitate, orgolii și alte invenții mișelești. Unioniștii sunt uniți între ei – a priori. Ideea care de fapt formează și noțiunea de “unionist” provenind de la Unire, deci – toți unioniștii au decât un singur țel – promovarea și înfăptuirea Unirii. Mit spulberat instant de orice om care gândește și privește limpede lucrurile.

3. Unioniștii nu sunt Uniți! – Cel mai gras mit și cel mai patetic “argument” vehiculat. Din păcate infiltrat și în creștetul multora dintre unioniștii veritabili. Să începem cu începutul, tautologic vorbind. Această afirmație are la bază un adevăr, care fiind manipulat – devine un fals credibil. Tactică iscusită aplicată cu îndemânare de cei care-și cunosc bine meseria. Unioniștii au mai multe asociații – adevărat. Unioniștii sunt fragmentați – adevărat. Deci, conform logicii acestora – Unioniștii nu sunt uniți – Fals!
Aceasta este o “bubă” totalitară, sovietică, sălbatică și antidemocratică implantată în creierul tuturor celor de după regimul Comunist. Un singur lider, o singură asociație, o singură doctrină, o singură idee, o singură direcție și un singur curent unionist. Fals, fals și iarăși fals. Democrația și unionismul înseamnă diversitate și pluralism de opinii și viziuni. Asemenea structuri unipersonale și unitare sunt ușor anihilabile și fragile în fața pericolelor iminente de trădare. Istoria nu atât de îndepărtată a Republicii Moldova ne demonstrează cu lux de amănunte cum a fost anihilată și neutralizată una din cele mai viabile structuri naționale românești – Frontul Popular, Mișcarea de Eliberare Națională. Implantarea unui singur lider, unei singure idei, unei singure doctrine și unui singur vector prin intermediul plasării în vârf a unor persoane controlabile, trădătoare și fidele dracului, pentru ca ulterior să-și realizeze planurile meschine. Trădarea!

Pe de altă parte însă, existența mai multor grupuri, mai multor asociații, mai multor lideri și mai multor curente unioniste fac indestructibil dezideratul Unirii. Dacă trădează unul – rămân ceilalți. Nimeni nu-și poate atribui forța să reprezinte pe toți și respectiv să poată fi anihilată întreaga mișcare. Vorba ceea – peștele de la cap se strică. Totodată, existența pluralismului asociativ al unioniștilor dă naștere și unui soi de concurență viabilă, sănătoasă, frumoasă, ce nu permite devierea de la mesaj, pentru că în caz de trădare, vor fi taxați din partea opiniei publice și vor pierde încrederea celorlalți unioniști. Monopolizarea unei idei – înseamnă moartea acesteia. Monopolul creează un sistem amorf și impenetrabil ce se apără de cei incomozi și îi admite decât pe cei fideli.

Din punct de vedere organizatoric, este mai eficient să existe acest pluralism. Să zicem că un anumit grup de unioniști promovează Unirea sub aspectul identitar – limbă, cultură, tricolor, identitate românească. Un alt grup promovează Unirea sub aspectul necesității și oportunității economice – salarii, pensii, alocații, justiție, nivel de trai decent. Mesajele par a fi diferite, însă reprezintă același lucru – Unirea. Acestea nu pot fi unite artificial – ceea ce își doresc de fapt falșii “formatori de opinie” și “falșii unioniști” – pentru că reprezintă și au drept punct de interacțiune segmente diferite de populație. Un etnic rus, vorbitor de limbă rusă, nu va putea îmbrățișa dezideratul Unirii din perspectiva limbii, culturii, tricolorului și identității românești – aceasta îi este străină. El nu poate simți chemarea și durerea noastră, a românilor rupți de Patria Mamă și subjugați de niște criminali, gunoaie ale istoriei. Pe altă parte însă, etnicul rus, vorbitor de limbă rusă va îmbrățișa cu ușurință și cu deschidere avantajele economice, de justiție și trai mai bun. Lucrurile acestea nu trebuiesc a fi confundate și nici amestecate, ori sunt diverse.

      Țelul și obiectivul suprem al unioniștilor este creșterea exponențială a persoanelor favorabile Unirii. Cât mai multe grupuri, cât mai multe asociații, cât mai multe curente, cât mai multe viziuni – dar toate să fie orientate spre același ideal de UNIRE. Dacă am avea zece mii de grupuri de promovare a Unirii, nici nu s-ar pune întrebarea unității acestora. Ea se exclude prin sine însăși. Pentru că dacă mâine s-ar supune la vot PRO și CONTRA UNIRE, toate grupurile ar vota PRO, pentru că sunt unioniste. Și aici mitul lor fals se spulberă de realitate. Încă un joc ce nu le-a reușit, încă o manipulare eșuată și încă un adevăr ieșit la iveală.

Unioniștii sunt uniți! Au fost, sunt și vor fi! Să crape piatra-n patru, să-ncerce mișeii orice manipulare, că noi tot uniți vom fi, pentru că UNIREA FACE PUTEREA!

Autor: Vlad BILEȚCHI, Președinte ODIP – Onoare, Demnitate și Patrie