Nicolae Timofti

(EMOŢIONANT) Nicolae Timofti: Am vorbit cu mândrie și speranță despre limba română chiar și acolo unde se consideră că avem acasă o limbă – moldovenească

Corina Bezer

Potrivit lui Nicolae Timofti, relaţiile dintre Republica Moldova şi România sunt mai mult decât importante, pentru că ne leagă o legătură incontestabilă.

"Printre pașii care mi-au adus o satisfacție morală și spirituală consider a fi și aducerea în albia firească a relațiilor cu totul speciale dintre Chișinău și București. Am avut relații cordiale atât cu Domnul Președinte Iohannis, cât și cu Domnul Președinte Băsescu, care recent a devenit și cetățean al Republicii Moldova.

Vreau să remarc, însă, că neutralitatea statului nostru rămâne un articol nefuncțional atâta timp cât trupele Federației Ruse staționează în continuare pe teritoriul din stânga Nistrului, contrar voinței noastre și în pofida angajamentelor asumate, la nivel internațional", a declarat Nicolae Timofti. 

În acelaşi timp, Timofti a spus că niciun alt preşedinte nu are dreptul să atenteze la valorile spirituale ale neamului nostru.

"Președintele Republicii este garantul suveranității și independenței naționale. Promovarea și consolidarea identității naționale, a valorilor naționale mi-au asigurat verticalitatea și moralitatea. Am vorbit cu mândrie și speranță despre limba română chiar și acolo unde se consideră că avem acasă o limbă cu altă denumire – moldovenească. Independența și identitatea națională, dragostea de țară – acestea au fost principalele atribute de care m-am condus pe durata mandatului meu. Nici un Președinte, nimeni nu are dreptul să atenteze la valorile noastre naționale, la tradițiile poporului băștinaș și la ale celor care conviețuiesc cu el.

Acesta este testamentul meu pentru succesorii din instituția prezidențială", a conchis preşedintele actual al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.