Datul copacilor cu var

Este bine sau nu să dăm copacii cu var? Iată ce spun specialiștii

Corina Bezer

Specialiștii de la Ministerul Mediului spun că nu există nici un studiu care să dovedească faptul că văruirea pomilor este nocivă. Dimpotrivă, cei mai mulți specialiști în pomicultură spun că tratamentul este unul dezinfectant și ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței. Astfel, văruirea trunchiurilor se face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarță.

Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. În plus, stratul de var se constituie într-un strat protector în fața razelor solare nocive sau, dacă e aplicat toamna, în ultimele zile cu soare, va servi la combaterea crăpării în nopțile geroase de iarnă.

Care ar fi concluzia?

Așa cum faceți curățenie în casă de sărbători și dați cu var pentru dezinfecție și împrospătare, tot la fel varul este benefic pentru pomi. Atât timp cat nu se face abuz de var, nu dăunează cu nimic copacului, mai ales când acesta e dat fără a mai adaugă și alte chimicale în el.