De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 11 ore

Tancuri Armata a 14-a

Expert: „Echiparea Armatei Naționale nu atinge nici 1/3 din arsenalul din Transnistria”

Corina Bezer

Începând cu 2009, finanţarea Armatei Naţionale s-a diminuat. Bugetul alocat forţelor armate pentru 2017 abia de acoperă cheltuielile operaţionale ale acestora, şi nici vorbă nu poate fi despre echipare, suplimente financiare pentru efectiv ce presupun dezvoltarea şi evoluţia acesteia, spune Iurie Gotişan.Colacul de salvare ar fi implicarea militarilor moldoveni în diverse operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii. Ultimele dispute dintre Preşedinţie, uvern şi unele formaţiuni politice duce şi la o mai mare înapoiere a domeniului, consideră expertul.

În opinia sa, statul de unul singur nu are capacitate şi resurse financiare să modernizeze şi să consolideze armata. Tehnica militară moldovenească este foarte uzată şi nu poate face faţă trupelor speciale ruseşti dislocate în Transnistria. Sunt soldaţi în zona de securitate care îşi desfăşoară serviciul în condiţii destul de dificile, relatează IPN.

„Dacă am vorbi despre securitatea aeriană, celei de luptă, atunci conjunctura este dramatică. Finanţarea trupelor armate nu a fost niciodată o prioritate şi de fapt aceasta nu este problema actualei sau a fostei guvernări”, a mai spus Iurie Gotişan, întrebându-se dacă în actuala conjunctură şi-ar mai merita Republica Moldova statutul de neutralitate.