ff

Expoziții, spectacole, recitaluri de muzică clasică – toate își vor aștepta vizitatorii pe 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor

Corina Bezer

Muzeul Național de Artă îi va bucura pe admiratorii ilustrului pictor român Corneliu Vasilescu, cunoscut drept părintele picturii abstracte, cu o expoziție de excepție.  Tot aici, se vor desfășura cursuri de coregrafie, iar vizitatorii vor putea admira, în premieră, tablouri dinamice.

Pentru prima dată avem o expoziție de artă interactivă. Ceea ce se înțelege astăzi prin noile forme de prezentare a artei, cu intervenții media, cu sunet, cu mișcare, cu realitate”, a declarat directorul Muzeului de Arte a Moldovei, Tudor Zbârnea. 

Cei care vor opta pentru Muzeul Național de Istorie se vor putea delecta cu filme documentare, ateliere de creație, piese care vor pune în scenă tradiții militare și jocuri puzzle cu tematică istorică.

„La dispoziția publicului vor fi puse, de asemenea, trei panouri tematice foto cu decupări, pentru ca vizitatorii să-și imortalizeze chipul”, a declarat șefa relații cu publicul a Muzeului Național de Istorie. 

Doritorii care vor merge la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală vor putea participa la inaugurarea pavilionului pentru muzică.

Acum un an, am inițiat procesul de restaurare și conservare a acestui monument de categorie națională, arhitect fiind cunoscutul Alexandru Bernardazzi”, a declarat Petru Vicol, directorul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală. 

Evenimentul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, incude și un program în scuarul Parlamentului.

Ca și element de noutate, în acest an, aderă la mișcarea noastră muzeistică și Parlamentul Republicii Moldova, care va inaugura o expoziție de fotografii – Parlamentul în imagini; o expoziție de mașini de epocă și o proiecție de film”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. 

Pentru toate manifestările, autoritățile au alocat 80 de mii de lei. La Chișinău, Ziua Internațională a Muzeelor, dar și pandantul ei nocturn – Noaptea Europeană a Muzeelor se va desfășura pe 18 și, respectiv, 19 mai. Evenimente similare vor avea loc și în alte muzee și intituții culturale din republică, în perioada 14-27 mai. Accesul vizitatorilor este gratuit.