aaa

Extinderea la scară națională a intervenției timpurii le oferă copiilor mai multe șanse

Corina Bezer

Familia unui copil cu dizabilități de multe ori are nevoie de mai mult ajutor decât copilul. Aici vorbim despre suport psihologic şi informațional, transmite IPN.

Potrivit lui Ivan Puiu, fără părinți bine informați nu ne putem aștepta la succese în dezvoltarea copilului cu deficiențe. Implicarea copiilor în activități de rutină zilnică le creează deprinderile de viață necesare. Colegiul Ministerului Sănătății a decis la 30 mai extinderea serviciului de intervenție timpurie în toate raioanele, până la începutul anului 2018. În acest scop, vor fi instituite echipe interdisciplinare mobile, care vor acorda asistență copiilor cu retard fizic și cognitiv.

Viceministrul sănătății, Liliana Iaşan, a spus că dezvoltarea la scară națională a serviciului de intervenție timpurie nu necesită foarte mulți bani. Problema e în lipsa de specialiști. Mai ales în sate, unde, în lipsa pediatrilor, medicii de familie nu întotdeauna fac față sarcinii să descopere cât mai devreme o dizabilitate care impune o intervenție timpurie. „Dacă unui copil la vârstă fragedă îi va fi stabilită necesitatea intervenției timpurii, valoarea acestui copil va creste în timp, nu doar social, dar şi economic”, a subliniat viceministrul sănătății.

Părinții beneficiari ai serviciului de intervenție timpurie prestat de Centrul „Voinicel” au povestit despre experiențele prin care au trecut și și-au exprimat recunoștința pentru faptul că, datorită dedicației specialiștilor, mulți dintre copii au reușit să fie integrați în instituții de învățământ de masă şi să obțină succese.

Conferința organizată de Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel” face parte din proiectul „Consolidarea unui sistem incluziv și democratic de servicii de intervenție timpurie pentru copii cu dizabilități în Republica Moldova”, finanțat de AHEAD-Moldova/Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia.