Fără narghilea şi ţigări electronice în parcuri

Fără narghilea şi ţigări electronice în parcuri

Victoria Muntean

”Ceea ce ne-am propus pentru anul 2019 și pentru următorii ani este cu siguranță implementarea legii 278. Mă refer în special la excepția privind tutunul care nu arde, el este exceptat de la interdicțiile de a fi fumat în locurile și spațiile publice închise și deschise și iată pe această temă ne vom focusa ca minister”, a spus șefa Direcției politici în domeniul sănătății al MSMPS, Daniela Demişcan.

Tot astăzi, se împlinesc trei ani de la intrarea în vigoare a modificărilor la Legea privind controlul tutunului, care a interzis fumatul în spațiile publice închise, semiînchise, parcuri, stații și transport public.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, doar în 2018 au fost depistate peste 620 de încălcări, iar aproape 60 la sută dintre acestea țin de comercializarea produselor din tutun minorilor, în timp ce zece la sută prevăd fumatul în interiorul localurilor. Anual, în țară se înregistrează aproape 4700 de decese, cauzate de consumul de tutun și expunerea la fumul de țigară.