Fiți atenți la căpușe! Specialiștii avertizează precauți atunci când ieșim la plimbări în aer liber, în special parcuri sau păduri
Specialiştii Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău îi sfătuiesc pe oameni să îmbrace haine de culori deschise, cu mâneci lungi, să evite desişurile. Iar atunci când se află în spații verzi timp mai îndelungat, să inspecteze pielea neacoperită şi, ajungând acasă, să facă duş, scrie IPN.
În caz că depistați o căpuşă, trebuie urgent îndepărtată, locul muşcăturii se tratează cu tinctură de iod sau cu soluţie de alcool de 70% și nicidecum prin alte metode. Pentru a decide tratamentul chimioprofilactic, persoanele trebuie să meargă la medicul de familie.
Pentru a neproteja împotriva căpușelor, este nevoie de a ridica nivelul de protecție a hainelor. Îmbrăcămintea trebuie să acopere practic tot corpul. Hainele trebuie să fie prelucrate cu spreiuri de protecție împotriva căpușelor. Iar de fiecare dată, după plimbari verificaţi şi fiţi atenţi la toate părţile corpului,pentru depistarea oricăror semne, care denotă muşcătura căpuşelor.
Dacă totuşi ați fost mușcați de căpușe, nu încercați a înlătura insecta inoculată în piele de sine stătător. Adresați-vă după ajutor medical urgent, cu consultarea ulterioară a medicului infecționist.
Pentru a evita pătrunderea căpușelor în casă și pentru a diminua numărul lor, se recomandă amenajarea teritoriilor şi crearea condiţiilor nefavorabile pentru supravieţuirea căpuşelor prin: cosirea joasă a ierbei, tăierea şi curăţirea raţională a tufarilor şi a vegetaţiei înalte, amenajarea teritoriilor de odihnă şi a zonelor de agrement, combaterea rozătoarelor care reprezintă gazda principală pentru căpuşe, neadmiterea animalelor vagabonde pe teritoriile de odihnă, controlul animalelor de campanie la prezența căpușelor după primbări în spații verzi.