Forum mold-român în domeniul justiţiei

Forumul dintre Republica Moldova şi România în domeniul justiţiei

Corina Bezer

Reprezentanţii principalelor instituţii din domeniul justiţiei şi ai societăţii civile din Republica Moldova şi România participă pe parcursul a două zile, la forumul cu genericul: „Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei în perspectivă europeană”. Aflat la prima ediție, forumul își propune să devină principala platformă de comunicare în domeniul justiției și să contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în acest domeniu.

„Sunt convinsă că legăturile indisolubile dintre Republica Moldova şi România sunt factorul coagulant, care uneşte astăzi cele mai importante instituţii de-o parte şi de alta a Prutului. Pentru România, relaţia cu Republica Moldova este o temă durabilă”, a declarat Raluca Alexandra Prună, ministrul Justiţiei din România. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a subliniat că reforma justiţiei din România este un exemplu pentru Republica Moldova şi îşi doreşte ca acelaşi lucru să se întâmple şi în Republica Moldova.

„Ceea ce s-a întâmplat în România şi ceea ce a adus cel mai mare plus de credibilitate, a fost momentul în care oamenii au văzut că lucrurile chiar se întâmplă şi atunci când instituţiile de drept au intervenit în zona, aşa numită, a resurselor umane”, a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului. 

Oficialii români au reconfirmat sprijinul oferit de România Republicii Moldova în toate domeniile, declarând că vor întreprinde măsurile necesare pentru consolidarea şi mai eficientă a cooperării între cele două state româneşti.

"Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru România, iar temele de cooperare sectoriale în toate domeniile importante au intrat deja în ADN-ul, nu în DNA-ul, nostru instituţional", a declarat Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari a declarat că modelul în care se fac reformele în justiţie în România reprezintă o călăuză pentru Republica Moldova.

"Nu este un secret că modul în care se fac reformele în justiţie în România, ne serveşte drept călăuză. Noi ne dorim şi vrem să preluăm cele mai bune practici în acest sens”, a precizat Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei din Republica Moldova.

Precizăm că forumul moldo-român în domeniul justiţiei este la prima ediţie, având scopul de a promova parcursul european al justiției din Republica Moldova, prin continuarea reformelor pe sectorul dat și lupta împotriva corupției.