Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei R. Moldova, Igor Gorgan, suspendat din funcția de șef al securității UNHCR Moldova

Ala Găină

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei R. Moldova, Igor Gorgan, a fost suspendat din funcția de șef al securității UNHCR Moldova, agenția ONU pentru refugiați, pe durata anchetei de serviciu.

Informația a fost confirmată de Monica Vazquez, reprezentantă a UNHCR Moldova, care a remarcat că în acest caz a demarat o anchetă internă.

UNHCR este foarte îngrijorată în legătură cu aceste alegații grave, pe care le abordăm cu maximă seriozitate. Am informat imediat Biroul nostru de Inspecție Generală (IGO) și a fost demarată o anchetă internă. Investigăm circumstanțele și plasăm membrul personalului vizat în concediu pe motive administrative, până la finalizarea anchetei„, a declarat Monica Vazquez pentru TVR Moldova.

Publicația de investigații rusească The Insider a primit acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova Igor Gorgan cu curatorul său GRU, colonelul rus Alexei Makarov. 

Potrivit datelor, Gorgan a raportat rușilor în mod regulat despre situația politică internă din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării: „Legătura  cu informatorul moldovean” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, atunci când noul președinte Maia Sandu l-a demis din funcție. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU.

Președinția a venit cu o reacție după ce publicația de investigații The Insider a scos la iveală faptul că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei moldovenești, Igor Gorgan, a jucat rolul de informator al GRU și „vindea” Moscovei secretele de stat. Potrivit Președinției, distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase.