Contrabandă cu țigări la Sculeni

(FOTO) Au mizat pe noroc, dar planurile lor au fost date peste cap de vameși

Corina Bezer

Primul caz a fost înregistrat la orele 15.00, la pista de control „ieșire  autoturisme din RM” , unde pentru efectuarea controlului vamal s-a prezentat un mijloc de transport de model „Renault Espeis” cu numere de înmatriculare străine. Șoferul, un cetățean originar din or. Bălți, a declarat în mod verbal doar 1 pachet de țigări, haine personale, dar concomitent a prezentat un comportament suspicios.

Astfel, unitatea de transport a fost supusă unui control fizic minuțios. Ca rezultat, au fost depistate 63200 țigarete de marcă ,,Winston Blue” cu timbru de acciz al RM, dosite în podeaua dublă, special amenanjată a caroseriei, în torpedou și în aripile din spatele autoturismului.

La un interval de câteva ore, au fost contracarate alte 3 tentative de transportare frauduloasă a produselor de tutungerie, prin dosirea acestora în locașuri special adaptate a unităților de transport.
Două procese contravenționale au fost întocmite pe numele a doi bărbați, cetățeni ai Republicii Moldova, originari din or. Ungheni și din mun.Chișinău, s.Budești, iar al treilea proces contravențional a fost întocmit pe numele unui bulgar, originar din or. Varna.
În aceste trei cazuri contravenienții au adaptat locașuri speciale în autoturime și au localizat în ele țigarete:
• în „Volkswagen Passat”-  2700 țigarete de marca ,,Așima”, fără timbru de acciz al RM, au fost localizate în podul intertavan;
• în „Mercedes  A 160” – 18 260 țigarete  de diferite mărci cu timbru de acciz al R.M., au fost ascunse în podeaua caroseriei;
• în „MAN” – 1200 țigarete de marcă ,,Classic” cu timbru de acciz al RM, au fost depistate  sub cabină, fiind legate cu o funie de motor.

De menționat, că valoarea totală a celor  peste 85 mii țigarete se estimează la circa 18 mii euro, pe piața neagră din UE, unde intenționau să le transporte contravenienții.

În toate cazurile, bărbații s-au ales cu procese verbale. Marfa a fost reținută în vederea confiscării, iar bărbații urmează să achite amendă în valoare de 3 mii lei. Concomitent, contravenienții urmează să achite contravaloarea unităților auto modificate structural, cu scopul transportării ilicite a produselor de tutungerie, sau să fie confiscate însăși mijloacele de transport.

Contrabandă țigăriContrabandă țigăriContrabandă țigăriContrabandă țigări