Cu Unirea la Iași

(FOTO) Elevii din Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol au sărbătorit Unirea Basarabiei cu România la Iași cu Trenul Unirii

Corina Bezer

Evenimentul a fost desfășurat datorită sprijinului financiar al Directorului General al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, Iurii Topala, care a oferit un număr impresionant de bilete gratuite tur-retur pentru cursa Chișinău-Iași.

Grație unui acord dintre CFM și Regia Autonomă de Transport Public Iași, împreună cu Asociația TRAMCLUB Iași, beneficiarii campaniei au fost transportați gratuit din stația Socola în centrul orașului istoric și retur. Voluntarii din cadrul organizației au împărțit steaguri tricolore pentru toți călătorii veniți din Republica Moldova cu trenul „Unirea”, iar RATP a schimbat, pentru o zi, în mod simbolic, indicativul traseului pentru gara Socola din 51 în 98, pentru a marca cei 98 de ani trecuți de la Ziua Unirii.

Am fost prezenţi la gara Socola cu două autobuze purtând steagul românesc şi mesajul actual al Unirii pentru a primi românii basarabeni ce au venit astăzi la Iaşi cu trenul „Unirea”. Bun venit ACASĂ!”, a menționat Cristina Albu, RATP Iași.

Elevii, alături de părinții și profesorii din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, care au călătorit pentru prima oară cu trenul la Iași, ghidați fiind de Doinița Cărăușu, profesoară la unul dintre colegiile ieșene, s-au arătat cuprinși de o mare admirație față de excursia de care au avut parte. Directorul adjunct al liceului, Raisa Padurean, a ținut să transmită mulțumiri Directorului General al CFM, precum și întregii echipe pentru clipele de poveste petrecute la Iași. „Cu Unirea spre Unire” – astfel și-a început discursul de felicitare doamna profesoară din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol.

„A rămas în urmă ziua de 27 martie, o zi importantă pentru toți cei ce gândesc și simt românește. În această zi, un grup de copii, profesori și părinți din Tiraspol au avut fericirea de a vizita orașul Iași. Pentru o bună parte dintre ei, acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată. Bucuriile au inundat sufletele copiilor, dar și ale celor maturi, care pentru prima oară au trecut Prutul. Ce poate fi mai frumos decât atunci când vezi zâmbete pe fețele oamenilor?! Cu această ocazie, aducem mulțumiri domnului Topala, dar și întregii echipe de la CFM pentru acest gest minunat, dar și pentru că datorită Domniilor Sale, am putut să ne bucurăm de aceste clipe minunate. Cu Unirea spre Unire! Numai așa vom ajunge să ne debarasăm de sârma ghimpată de la Prut; numai așa se va înfăptui Unirea mult așteptată! Vă dorim să realizați și mai mult lucruri frumoase, mai ales pentru cei ce nu au posibilitatea să viziteze Țara-Mamă”, a transmis Directorul-adjunct al Liceului.

Cu Unirea la IașiCu Unirea la IașiCu Unirea la IașiCu Unirea la IașiCu Unirea la IașiCu Unirea la IașiCu Unirea la Iași

La întoarcerea în Chișinău a trenului „Unirea”, Gara feroviară s-a transformat într-o adevărată fabrică de impresii pozitive.  Satisfacția și zâmbetele de fericire se citeau în ochii celor ce au coborât din tren. Întrebați fiind despre clipele petrecute la Iași, dar și despre părerea pe care și-au construit-o în legătură cu această cursă, elevii au spus că au rămas extrem de satisfăcuți de oportunitatea pe care le-a oferit-o Calea Ferată din Moldova.