Expoziția promovează, prin documentele, publicațiile și materialele vernisate, esența caracterului special al relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România, în cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.
În discursul rostit cu acest prilej, ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat că evenimentul prefațează sărbătorirea Zilei Naționale a României și oferă un prilej excelent pentru a reflecta asupra trecutului.
„…30 de ani de la independența Republicii Moldova reprezintă puțin, raportându-ne la scara istoriei, însă la nivel personal este vârsta unei generații. O generație care a crescut, s-a dezvoltat, a scris, a gândit, sperăm noi, românește și european”.
Totodată, a adăugat că relațiile dintre România și Republica Moldova au transcens istoriei, deoarece se bazează pe un filon identitar comun de limbă, istorie, cultură și tradiții, pe un Parteneriat strategic pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, pe numeroasele proiecte, din ultimii ani, de natură socială susținute de contribuabilul român pentru toți cetățenii Republicii Moldova ș.a.
De asemenea, ambasadorul român a menționat că, urmare a votului democratic exprimat de cetățeni, atât la alegerile prezidențiale cât și la cele parlamentare, speranțele noastre comune sunt încărcate de optimism și încredere într-un viitor mai bun pentru noi toți.
Ambasadorul României și-a încheiat discursul subliniind că „vom conta în continuare pe susținerea, priceperea și înțelepciunea dumneavoastră pentru a face această relație atât de specială dintre România și Republica Moldova și mai puternică, și mai vizibilă și mai profundă”.
Expoziția poate fi vizionată la sediul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova timp de o lună.