ff

(FOTO) Liceul „M. Eminescu” din Comrat, renovat cu banii României. Daniel Ioniță: „A rămas neschimbată dorința noastră de a susține educația din Republica Moldova”

Corina Bezer

În liceu învață 476 de elevi, iar blocul existent nu dispune de spațiile necesare pentru realizarea procesului educațional calitativ.

ff

Blocul nou de studii va avea sală de sport, cabine de baie, cantină și bloc sanitar, bibliotecă, laboratoare pentru lecțiile de fizică, chimie și biologie și alte facilități. În cadrul proiectului, vor fi executate lucrări de modernizare a blocului existent, precum adaptarea toaletelor pentru elevii cu nevoi speciale, reamenajarea sălii de sport și a bibliotecii, transformarea unor birouri administrative în clase de studii.

Costul total al lucrărilor estimează 20,7 milioane lei, dintre care aportul Guvernului României este de 15 milioane lei și 5,7 milioane lei au fost oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

dd

La evenimentul de așezare a pietrei de temelie au participat astăzi Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, prim-ministrul Ion Chicu, ministrul Educației, Igor Șarov și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. 

„Evenimentul de astăzi demonstrează că România este consecventă atunci când susține fără niciun fel de rezerve parcursul european al Republicii Moldova. Din 2016 s-au schimbat multe, inclusiv guverne, dar a rămas neschimbată dorința noastră de a susține educația din Republica Moldova”, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță. 

ee

„Acest eveniment este unul istoric, pentrut că se construieşte o şcoală, un obiectiv cu o semnificație atât de importantă. Este un semnal că societatea revine la normalitate. Am început să ne gândim în mod real la generațiile viitoare. Mulțumim poporului român pentru suportul în construcția acestei şcoli. Felicit autoritățile din UTA Găgăuzia pentru eforturile care le depun în educarea societății”, a spus premierul Chicu.

dd

Guvernatorul Găgăuziei a relatat că edificarea blocului va oferi condiții mai bune de studii şi mai multe posibilități pentru mai mulți copii. Suportul oferit demonstrează o cooperare eficientă între autorități, în scopul asigurării educației de calitate în țară.

ss

Blocul de studii va fi dat în exploatare la începutul anului de studii 2021. Instituția va avea o capacitate pentru mai mult de 700 de elevi care vor învăța în limba română.

ss