„Moldova Fashion Days”

(FOTO) „Moldova Fashion Days”, cel mai grandios show de modă din Moldova a adunat sute de participanți

Corina Bezer

Timp de două zile, în perioada 23-24 septembrie, 50 de modele profesioniste și 100 de copii au defilat în creațiile brandurilor DININIMĂ. „Moldova Fashion Days” este evenimentul bianual organizat de Asociația Patronală a Industriei Ușoare din Moldova (APIUS), cu susținerea partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, implementat de USAID și Guvernul Suediei.

„Prin intermediului Proiectului de Competitivitate, Guvernul Suediei a susținut participarea mai multor designeri  moldoveni la mai fashion show-uri regionale în Odesa, Kiev și București, dar și în Europa în capitale ale modei precum Londra, Paris sau New York. Ca rezultat, participanții la aceste evenimente s-au întors acasă cu idei inovatoarea pentru a revoluționa piața locală din Republica Moldova”, a declarat Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei la Chişinău.

Moldova Fashion Days

„Guvernul american oferă asistență industriei fashion din Moldova încă din 2005, iar din 2016 Guvernul Suediei s-a alăturat eforturilor noastre. Ne bucurăm că industria ușoară devine tot mai competitivă, iar datorită la astfel de evenimente precum este Moldova Fashion Days industria se transformă într-una de modă. La fel, asemenea evenimente consolidează piața locală, astfel încât doar în 2016, producătorii DININIMA au înregistrat creșteri de  vânzări cu 42% față de 2015”, a adăugat Karen RHilliard, șefa misiunii USAID în Moldova.

Moldova Fashion Days

Această ediție a venit cu o noutate: prezentările de modă au fost împărțite în două acte, iar pe parcursul pauzei de socializare dintre defilări, cei prezenți la eveniment au socializat cu designerii. „Moldova Fashion Days” s-a desfășurat după principiul „See now, buy now” („Acum vezi, acum cumperi”), iar majoritatea colecțiilor vor fi puse în vânzare începând cu această săptămână.

„Cu fiecare ediție, evenimentul Moldova Fashion Days crește atât cantitativ, cât și calitativ. Tot mai multe branduri locale participă la prezentarea de modă, ceea ce ne-a făcut pe noi, organizatorii, să extindem evenimentul și să îl divizăm în acte. Astfel, cele două zile de show au fost împărțire în 4 acte conform publicului țintă – ținute pentru copii, de zi și casual și ținute de seară. La fel, pauzele de socializare dintre acte aduc designerii mai aproape de consumatori, aceștia având posibilitate să interacționeze și să se cunoască mai bine”, a precizat Marina Lăpușneanu, director executiv APIUS.

Moldova Fashion Days

La cea de-a XII-a ediție a „Moldova Fashion Days” și-au prezentat pentru prima oară colecțiile opt designeri debutanți, printre care se numără și finaliști ai programului Fashion Acceleration Program, desfășurat de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, doi rezidenți ZIPhouse, dar și trei studenți de la Universitatea Tehnică din Moldova. Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” este partenerul evenimentului „Moldova Fashion Days” și susține lansarea numelor noi în lista tinerilor designeri în țară. În acest an printre debutanți s-au numărat: Valentina Budu, Nadejda Troianovscaia, Yulia Efros, Olga Cojocari, Silvia  Jalbă, Lilia Ciaicovschi și Topcoat.

Moldova Fashion Days

Pe lângă debutanți la eveniment au fost prezente și branduri autohtone de haine, încălțăminte, accesorii și ținute pentru copii. Tonul sezonului de toamă-iarnă a fost dat de culorile glaciale, materialele din catifea, liniile și formele geometrice și imprimeurile florale, care rămân actuale și în următoarea perioadă.

Moldova Fashion Days

Asociația Patronală a Industriei Ușoare din Moldova (APIUS) a primit invitația oficială din partea Președintelui European Fashion Council pentru aderarea în calitate de membru cu drepturi depline. Înalta apreciere va asigura un șir de beneficii pentru companiile din întregul sector al industriei ușoare din Republica Moldova. European Fashion Council întrunește Asociații sectoriale de fashion și fashion design din 25 state din UE și Europa.

Moldova Fashion Days