O Troiță Ostășească instalată după eliberarea Basarabiei de către armata română a fost restaurată și inaugurată astăzi în fața Muzeului de Istorie și Etnografie din Iurceni

FOTO// O Troiță Ostășească Românească a fost inaugurată în satul Iurceni, raionul Nisporeni

Corina Bezer

Troița ostășească de la Iurceni, raionul Nisporeni, este un monument unic și are o valoare deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru neamul nostru. Monumentul artistic a fost sculptat în lemn de stejar și a fost instalat în parcul „Fântâna Mare” din satul Iurceni, imediat după eliberarea Basarabiei de către armata română. Sculptorul principal a fost Chiril Lupeca, iar unul din meșteri – Elisei Baltă, ulterior devenit cetățean de onoare al orașului Nisporeni.

jj

Troița a fost împodobită cu ornamente sculptate în lemn de o frumusețe deosebită și care s-au păstrat intacte până în prezent.

șș Pe troiță a fost încrustată monograma Regelui Mihai I al României, dar și expresia „Nu uitați nici o clipă jertfa lor”, în cinstea ostașilor români căzuți în lupte. În anii de ocupație sovietică, crucea a fost mutată de săteni în curtea Bisericii Sfântul Arhanghel Mihail și Gavril din localitatea Iurceni pentru a nu fi distrusă de sovietici.

kk

După zeci de ani de uitare, Asociația „Faptă, nu Vorbă” și-a asumat restaurarea acestui monument și instalarea ulterioară în Parcul „Fântâna Mare” din centrul localității Iurceni. La acel moment, chiar dacă avea statut de monument de importanță națională,Troița se afla într-o stare de degradare avansată. Baza crucii fiind putrezită total, iar acoperișul autentic de lemn a fost schimbat cu unul de țiglă metalică.

jjAstfel, în august 2018, Troița a fost dusă la meșterul popular Vasile Adam, pentru lucrări de reabilitare și conservare a lemnului.

llÎn perioada următoare, a fost tratat tot lemnul Troiței, a fost consolidat cu metal segmentele avariate ale construcției, a fost construit un acoperiș nou învelit cu șindrilă din Carpați, elaborat după schițele autentice ale autorilor. Sub supravegherea arhitectului Mihai Andrieș, a fost amenajat spațiul de amplasare pentru Troiță, în centrul localității Iurceni.

șș

O Troiță Ostășească Românească a fost renovată și inaugurată în satul Iurceni, raionul Nisporeni