FF

(FOTO) Republica Moldova, mai aproape de NATO// Astăzi a fost deschis Oficiul de Legătură NATO la Chişinău

Corina Bezer

Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, Republica Moldova este deschisă pentru colaborarea cu NATO, pentru a beneficia de asistența Organizației Nord-Atlantice în efortul de a întări capacitatea Armatei sale. Oficialul mai spune că deschiderea Biroului nu va afecta în niciun fel neutralitatea Republicii Moldova, ba din contra, va spori colaborarea bilaterală în domenii precum combaterea ameninţărilor cibernetice și va spori rezistenţa pregătirilor pentru situaţii de urgenţă.

„Este o zi de o însemnătate deosebită pentru relaţiile bilaterale Republica Moldova – NATO. Republica Moldova este şi îşi doreşte să fie în continuare un partener credibil în relaţiile cu organizaţiile internaţionale”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip. 

La rândul sau, Secretarul General Adjunct NATO, Rose Gottemoeller, a subliniat că deschiderea Oficiului este rezultatul interesului manifestat de autorităţile Republicii Moldova. Astfel, Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să sprijine în continuare reformele în Republica Moldova, pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile de luptă împotriva corupției pe plan naţional.

„Mulţi oameni consideră că NATO este o organizaţie militară, dar este un punct de vedere limitat. NATO este o organizaţie politico – militară, cu o dimensiune politică foarte importantă. Acest oficiu va fi alcătuit din civili, care vor susţine dialogul şi cooperarea dintre NATO şi Moldova”, a declarat Secretarul General Adjunct NATO, Rose Gottemoeller. 

Inaugurarea nu a decurs însă fără scandal. Partidul Socialiştilor a organizat un protest în faţa sediului unde a fost inaugurat Oficiul de legătură NATO. Activişti şi deputaţi socialişti au scandat „NATO, go home!”, „Moldova, stat neutru” şi „Nu vrem război”. Şi președintele Igor Dodon a criticat deschiderea oficiului NATO la Chișinău. Acesta consideră că evenimentul e motiv de îngrijorare, iar oficiul prezintă riscuri sporite pentru securitatea statului.

FFKK

KK