Zăpadă

(FOTO) Situaţia pe drumurile din Moldova. Şoferii sunt rugaţi să circule cu maximă atenţie

Corina Bezer

Odată cu întețirea ninsorilor, numărul de muncitori din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor a fost suplimentat, iar până la această oră nu avem porțiuni de drum pe care circulația să fie sistată. MTID îndeamnă șoferii să fie vigilenți în trafic, să adapteze viteza la condițiile meteorologice pentru a fi evitate accidentele. 

În acelaşi timp, Inspectoratul Naţional de Patrulare, mașinile de patrulare activează întru acordarea ajutorului conducătorilor auto, având în portbagajul echipajului în caz de necesitate o pătură, lopată, termos cu ceai şi un sac cu nisip. Inspectoratul Național de Patrulare recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

În aceste condiţii, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea doborî.

În cazul în care vă aflați într-o dificultate, sesizați cel mai apropiat echipaj de patrulare sau apelați la numărul de urgență 902.

În acelaşi timp, Primăria Chişinău anunţă că ransportul public circulă conform programului corespunzător unei zile de lucru, iar în această dimineață au ieșit la linie 251 troleibuze și 106 autobuze.

Drumarii din capitală și-au început intervenția la ora 5.45 cu 21 de autospeciale, care împrăștie material antiderapant. Muncitorii de la „Exdrupo” lucrează, prioritar, pe străzile principale, pe cele pe care circulă transportul public și pe căile de acces către suburbii. Serviciile abilitate de profil fac apel către conducătorii auto pentru a ocoli străzile în pantă, în special str. Ganea, str. Timiș, str. Poștei, str. Vadul lui Vodă, str. Paris, str. Căușeni și stradela Uzinelor.

De asemenea, automobiliștii sunt chemați să circule cu prudență pe străzi, pentru a permite autospecialelor să curețe carosabilul în timp util. La rândul lor, angajații Regiei Locative lucrează de la ora 8.00 cu 13 unități HACO, care stropesc trotuarele cu antiderapant lichid. De asemenea, de la ora 06.00, 400 de măturători au ieșit la curățat zăpada de la intrările în scări, platourile de gunoi, trotuare și trecerile pietonale.

Autoritățile municipale îndeamnă conducătorii auto să evite parcarea automobilelor pe marginea străzilor, precum și la intrările în curțile de bloc pentru a nu îngreuna accesul autospecialelor de deszăpezire.

În context, municipalitatea a solicitat serviciilor să intervină la curățarea drumurilor conform priorităților stabilite, astfel ca toate străzile să fie practicabile.    

zăpadă

Cod portocaliu de ninsoare

aaa

zzz

gggg

uuu