Curtea Constituţională

(FOTO) Studenții la drept – premiați la Concursul de Comunicări Științifice de la Curtea Constituțională

Corina Bezer

La deschiderea concursului, au venit cu un cuvânt de salut Alexandru Tănase, Președinte al CCM și E.S. Mamuka Jgenti, expert în cadrul Proiectului Uniunii Europene “Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova.” Toți participanții au primit a câte un exemplar de Constituție în format de buzunar în limba română, iar apoi au fost felicitați și premiați de către dna Toma Birmontiene, judecător în demisie al CC Lituania și expert în proiectul UE de susținere a CCM, Prof.univ. Dr. Veaceaslav Zaporojan și Dr. Ingrida Danėlienė, Secretar General al CC Lituania: Premiul I – Doni Corneliu, premiul II – Prisacari Augustina, premiul III – Erhan Maria.

Curtea Constituţională

Constituția în format de buzunar pe care au primit-o participanții concursului se va dovedi utilă inclusiv prin faptul că are integrată și Declarația de Independență, precum și extrase din Hotărârea CCM din 5 decembrie 2013 prin care a fost recunoscut faptul că Declarația de independență are valoare constituțională și formează împreună cu Constituția ”blocul de constituționalitate” al RM.

Comunicările prezentate de studenți s-au axat pe subiectul ”Rolul justiției constituționale în protecția valorilor statului de drept.” Prezentările participanților concursului au fost evaluate de un juriu distins, format din următorii membri: Dr.hab., prof.univ. Igor Dolea – judecător CCM, Dr.hab., prof.univ. Alexandru Arseni, Prof.univ. Dr. Veaceaslav Zaporojan, Prof.univ. Dr. Sergiu Cobăneanu. În sală a fost prezent și corpul profesoral al Departamentului de Drept Public al USM.

Curtea Constituţională

Scopul evenimentului este de a promova instituția jurisdicției constituționale și de a ridica cultura juridică a cetățenilor, în special în ceea ce privește activitatea Curții Constituționale. Astfel, prin efortul studenților și al organizatorilor urmează ca publicul să conștientizeze importanța și necesitatea respectării supremației Constituției.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Stat din Moldova – Departamentul Drept Public, în parteneriat cu Curtea Constituțională, Proiectul Uniunii Europene ”Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova” și Centrul de Studii Constituționale și Educație a Drepturilor Omului.