d

(FOTO) Trenul modernizat Chișinău-Odesa a pornit astăzi la drum! Vom călători în condiții de confort

Corina Bezer

Schimbarea garniturii vechi cu un tren de tip modernizat D1M a permis reducerea timpului de călătorie. Astfel, cursa dintre Chișinău și Odesa durează acum 3 ore și 50 de minute, cu circa 25 de minute mai puțin. Trenul va circula în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Acesta pornește la ora 06:57 din Gara Chișinău și la ora 18:45 din Odesa. Prețul biletelor variază în funcție de clasă, de la 151 lei și până la 167 lei.

g

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, datorită colaborării administrației Î.S. „Calea Ferată din Moldova” cu reprezentanții Serviciului Vamal, dar și cu sprijinului EUBAM, controlul vamal pentru pasagerii cursei Chișinău-Odesa este efectuat în incinta Gării din Chișinău, înainte de îmbarcarea pasagerilor în tren, iar procedura nu se mai repetă și la frontieră. Această decizie a permis reducerea timpului de călătorie cu circa 40 de minute spre Odesa și cu aproximativ 50 minute la întoarcere. Trenul modernizat pe cursa Chișinău-Odesa va oferi pasagerilor confort, siguranță și timp redus pentru călătorie. Sunt sigur că această schimbare va avea și un impact economic”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Noi am schimbat și timpul de pornire, adică la 06.57 și ne întoarcem din Odessa la 18:47, ceea ce constituie un avantaj pentru călător. Pe viitor, planificăm să renovăm și alte garnituri”, a declarat Iurie Topală, director general ÎS „Calea Ferată din Moldova”.

jj

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a reiterat că lansarea trenului Chișinău-Odessa reprezintă o oportunitate minunată pentru a uni oamenii. „Noul tren este modern, sigur și rapid, iar circulația în siguranță a persoanelor și mărfurilor reprezintă o valoare-cheie a UE. Acest tren va aduce beneficii importante, va crea mai multe oportunități și va spori profitul activităților turistice și economice”, a declarat Ambasadorul.

Șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, a remarcat că pentru EUBAM, condițiile de călătorie îmbunătățite vor crea cu certitudine legături mai strânse între oameni, oferindu-le oportunități mai bune de a se vizita și învăța despre cultura celorlalți. Vreau să felicit toate persoanele implicate în acest proiect pentru că au transformat în realitate visul ca acest tren modernizat să fie pus în circulație”, a declarat oficialul.

Garnitura veche avea 3 vagoane a câte 81 de locuri fiecare și un vagon cu 67 de locuri, în total 310 locuri. Costul unui bilet era 166 de lei.

kk