(FOTO/VIDEO) Criticul și istoricul literar, Nicolae Bilețchi, ar fi împlinit astăzi 85 de ani

Redacția Liber TV

Criticul și istoricul literar Nicolae Bilețchi, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, ar fi împlinit astăzi 85 de ani. Intelectualul s-a stins din viață la 30 iulie 2021, fiind înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău. 

Nicolae Bilețchi s-a născut în 1937, în satul Oprișeni, județul Rădăuți (azi regiunea Cernăuți, raionul Hliboca, Ucraina). A absolvit Facultatea de Filologie Romano-Germanică a Universităţii de Stat din Cernăuţi, secţia limba și literatura română. A susținut doctoratul la Moscova, la Institutul de Literatură Universală „A. M. Gorki” al Academiei de Științe a URSS. În anul 1987 a susținut teza de doctor habilitat în filologie, iar în anul 1992 a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. A fost cercetător științific inferior, cercetător științific principal, consultant științific al AȘM. A activat în calitate de profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova şi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A îndrumat mai mulți doctoranzi în filologie.

A publicat peste 380 de studii și articole, precum și două monografii. A debutat editorial în anul 1972 cu studiul monografic ”Elementele epic și liric în dramaturgia sovietică moldovenească”, urmat de volumele ”Consemnări critice” (1976), ”Considerări și reconsiderări literare” (1983), ”Romanul și contemporaneitatea” (1984), ”Analize și sinteze critice” (2007) ș.a. A redactat 35 de profiluri ale scriitorilor din spațiul basarabean pentru ”Dicționarul general al literaturii române”, editat la București.

Lucrările lui Nicolae Bilețchi s-au axat pe probleme de istorie și teorie literară, pe cercetarea procesului literar contemporan din R. Moldova. Fiind exeget al unor genuri în devenire, cum erau în perioada sovietică drama și romanul, Nicolae Bilețchi este considerat un istoric literar „de frontieră” (Mihai Cimpoi), de o „creativitate perpetuă” (Ion Ciocanu). Potrivit specialiștilor în materie, cărțile sale au etalat „reabilitarea spiritului combativ, decelarea adevărului de minciună” (Alexandru Burlacu), au contribuit, de fapt, la conturarea unei panorame a literaturii basarabene postbelice, prin analiza lucidă și în toată complexitatea lor a scrierilor lui Ion Druță, Vladimir Beșleagă, Vasile Vasilache, Aureliu Busuioc, Ion C. Ciobanu, George Meniuc, Serafim Saka, Mihail G. Ciubotaru, Nicolai Costenco, Gheorghe Malarciuc, Alexei Marinat, Vera Malev, Dumitru Matcovschi, Nicolae Esinencu ș.a.

A fost distins cu Premiul Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei (1989), cu medalia „Meritul Civic” (1996), medalia jubiliară „60 de ani de la fondarea primelor instituții academice din Republica Moldova” (2006), medalia „Dimitrie Cantemir” (2007), medalia „Nicolae Milescu Spătarul” (2017) ș.a. Modul în care a receptat și interpretat cercetătorul fenomenul literar basarabean și cum au fost evaluate contribuțiile sale de colegii de breaslă se regăsește în cartea „Nicolae Bilețchi la ora reconsiderărilor” (2012), editată de Institutul de Filologie.