(FOTO/VIDEO) România a donat Republicii Moldova 17 tone de ajutor umanitar pentru centrele cu refugiați ucraineni

Corina Bezer

Un transport cu 17 tone de donații pentru refugiații din Ucraina a ajuns joi, 3 martie, la Chişinău. Acestea au fost distribuite unor centre de refugiați ucraineni de pe teritoriul Republicii Moldova. Strângerea de ajutoare a fost inițiată de Ciprian Morărescu, primarul comunei Filipeștii de Pădure, din județul Prahova, și a beneficiat de suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României (DRRM) pentru a ajunge la solicitanți.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, Adrian Dupu, a însoțit lotul de ajutor umanitar și a anunțat că s-au donat 17 tone de produse alimentare, îmbrăcăminte, scutece, lapte praf și alte produse solicitate. Ulterior, au fost distribuite centrelor în care sunt cazate persoanele care au fugit din calea războiului.

„La fel ca și România, Republica Moldova se confruntă cu un val mare de refugiați. Este o criză pe care nu am așteptat-o, dar România a fost mereu alături de Republica Moldova și nu poate să rămână nepăsătoare. Am apreciat faptul că cetățenii moldoveni au împărțit din puținul lor cu oamenii care au fost afectați de război”, a declarat Adrian Dupu.

La predarea donațiilor a participat și ambasadorul României la Chișinău, E.S. Daniel Ionita.

„Acesta este un prim-ajutor care vine de la comunitățile locale din România către comunitățile locale din Republica Moldova. Nu ne-am dorit această criză și trebuie să ieșitm din ea cu toții împreună. Este important să gestionăm cum se cuvinte fluxurile masive de refugiați. Este important să dăm dovadă de umanitate. Sperăm ca aceste ajutoare să ajungă în mod nemijlocit care și-au lăsat în spate viața, familia, și să fugă din calea unui război neprovocat de ei și neavând nicio legitimitate”, a spus ambasadorul.

În zilele următoare vor urma și alte transporturi umanitare din partea României.