protest

(FOTO/VIDEO) Sute de cetăţeni din diasporă au protestat împotriva fraudării alegerilor

Corina Bezer

Sute de cetăţeni de peste hotarele Republicii Moldova au ieşit ieri în stradă pentru a cere alegeri repetate. Diaspora, care s-a mobilizat prin intermediul grupului Adoptă un vot, spune că aceste alegeri au fost fraudate şi nu li s-a asigurat dreptul constituţional la vot.

Atena, Grecia
Atena, Grecia

Manifestanții solicită invalidarea rezultatului alegerilor și repetarea acestora. Printre solicitări figurează și demisia președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, și a ministrului de externe, Andrei Galbur, mai multe secții de votare peste hotare în cazul repetării turului doi de scrutin, declanșarea unui dosar penal care ar examina fraudele comise la alegerile din 13 noiembrie și pedepsirea celor vinovați. În Frankfurt pe Main, protestatarii au organizat un flashmob inedit, unde au depus flori la crucea diasporei.

În Bologna, Italia, sute de manifestanţi au intonat imnul Republicii Moldova în semn de solidaritate cu cei care protestează în ţară.

Astfel, din Paris până în Statele Unite ale Americii, din Canada până în Australia, diaspora a scandat: „Vrem alegeri repetate”, „Demisia CEC” şi „Vot furat”. Tot ieri, sute de oameni au protestat şi la Chişinău, exprimându-şi nemulţumirea faţă de câştigătorul alegerilor, Igor Dodon.

Barcelona, Spania
Barcelona, Spania
Brescia, Italia
Brescia, Italia
Cluj Napoca, România
Cluj Napoca, România
Paris, Franţa
Paris, Franţa
Sydney, Australia
Sydney, Australia