Inundații nord

FOTO// Zeci de case din nordul țării riscă să fie luate de apă. Specialiștii avertizează: pericol mare de inundații

Corina Bezer

Pe parcursul zilei de ieri, salvatorii și pompierii au întreprins un șir de măsuri necesare pentru preîntâmpinarea inundațiilor, dar și informarea cetățenilor despre riscuri. În acest context, în localitatea Vălcineț, raionul Ocnița, salvatorii în comun cu localnicii au efectuat lucrări complexe de consolidare a unui canal de scurgere prin care a prevenit sub inundarea a cel puțin 28 de gospodării aflate în lunca râului Nistru.

Inundații nord

La acțiuni au fost antrenați 15 angajați IGSU, iar autoritățile publice locale au pus la dispoziție 5 unități de tehnică pentru lucrările de fortificare. În total au fost aduse 17 camioane cu nisip, fiind consolidat un dig din 700 de saci. Mai mult, salvatorii au avut misiunea de a informa despre riscul inundațiilor, dar și despre necesitatea de a fi gata de evacuare, localnicii satelor Naslavcea, Vălcineț, Unguri, Calărășovca și orașul Otaci din raionul Ocnița.

Inundații nord

Angajații IGSU au comunicat cu oamenii din peste 140 de gospodării din cele 5 localități aflate în nemijlocită apropiere de râu. Oamenii au fost rugați să-și mențină calmul, să pregătească actele și bunurile de primă necesitate și să asculte mesajele autorităților. La fața locului conducerea IGSU a discutat cu primarii localităților aflate în zona de risc și i-a îndemnat să fie pregătiți pentru intervenție și luarea deciziilor necesare.

Inundații nord

Situație tensionată și la Soroca. O bună parte din oraşul Soroca riscă să fie inundat și blocat temporar sistemul de canalizare, după ce nivelul apei în râul Nistru s-a ridicat în urma ploilor abundente din ultimele zile. Subiectul a fost discutat la şedinţa convocată de premierul Ion Chicu la care a participat conducerea IGSU, reprezentanţi ai MAI, MEI şi autorităţile locale.

Totodată, pentru a proteja zona de odihnă de pe malul râului Nistru, în localitatea Vadul lui Vodă, salvatorii au pregătit un dig de protecție mobil. 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru perioada de 24 iunie-2 iulie creșterea apei în Nistru pe sectorul satului Naslavcea – oraşul Dubăsari cu 2-3,2 metri și pe sectorul oraşului Dubăsari – satul Talmaza cu 2,5 – 3,4 metri.