Cimitirul Eroilor Români din Chisinau

(FOTOREPORAJ/VIDEO) Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, uitat de toți și plin de mizerie

Corina Bezer

Crengi uscate aruncate la întâmplare, pungi cu gunoi, deșeuri menajere, scări deteriorate – este tabloul Cimitirului Eroilor Români din capitală, care de ani buni, este lăsat în paragină.

gDoar plăcuța de la intrare cu denumirea Cimitirului și crucea modestă în memoria eroilor mai amintește de existența Cimitirului, unde sunt înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români căzuți în Primul Război Mondial și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial.

Cimitirul Eroilor Români din ChisinauCimitirul Eroilor Români din Chisinau

Mai mult, unii oameni uită sau nu cunosc de existența Cimitirului Eroilor Români și vin să se distreze, să mănânce sau chiar să facă petreceri pe teritoriul locului de veci. Chiar în fața crucii instalate în memoria ostașilor, două femei mănâncă fără jenă semințe și își povestesc necazurile vieții. 

Cimitirul Eroilor Români din Chisinau

În ultima perioadă, situația dezastruoasă din Cimitirul Eroilor Români a îngrijorat societatea civilă, care a făcut apel la autorități să întreprindă cele necesare pentru protecția cimitiruluil. Autoritățile ridică însă din umeri, spunând că terenul pe care se află astăzi Cimitirul este în proprietatea privată a unei companii străine, care a cumpărat lotul de pământ în anul 2006. Tranzacția ar fi fost ilegală, or, cimitirele nu pot fi privatizate. 

Tranzacția ar fi fost ilegală, or, cimitirele nu pot fi privatizate.

Tranzacția ar fi fost ilegală, or, cimitirele nu pot fi privatizate.

Tranzacția ar fi fost ilegală, or, cimitirele nu pot fi privatizate.Recent, un grup de unioniști de la Asociația UNIREA – ODIP împreună cu elevi ai mai multor licee și veterani de război au organizat câteva acțiuni de salubrizare a teritoriului, însă iresponsabilitatea și indiferența oamenilor a făcut zadarnică munca voluntarilor, pentru că mizeria și gunoiul a revenit în scurt timp.

Recent, tinerii voluntari au organizat câteva acțiuni de salubrizare a teritoriului

Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost înființat în anul 1918, la finele primului Război Mondial. Aici au fost înmormântați peste o mie de ostași români, ruși, polonezi, francezi, austrieci, cehi și de alte naționalități, sute dintre persoanele înhumate în cimitir fiind neidentificate. 

Cimitirul Eroilor Romani din Chisinau

După 1944, capela a fost distrusă, iar terenul cimitirului a fost nivelat cu buldozerul. La începutul anilor `60, aici a fost construită clădirea Institutului de Pulmonologie și Ftiziatrie. Spitalul a fost demolat la sfârșitul anului 2007 la scurt timp după ce a ajuns în proprietate privată.

Cimitirul Eroilor Romani din Chisinau

În 2012, a fost semnat un Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul R. Moldova. Acordul reglementează situația mormintelor militarilor români căzuți pe câmpurile de luptă, înhumați în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul R. Moldova și care, în mare parte, au fost desființate după anul 1945. Documentul prevede, de asemenea, identificarea, reconstruirea și amenajarea locurilor de înhumare, „astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite”.

Cimitirul Eroilor Romani din Chisinau

Cimitirul Eroilor Romani din ChisinauLa 6 ani de la semnarea acestui Acord, Cimitirul Eroilor Români rămâne uitat de autorități, ignorat de oameni și plin de gunoaie. Se spune că „eroii nu mor niciodată”. În acest caz, eroii au fost dați uitării, fiind umbriți de indiferența celor care nu își respectă istoria.