Vărăncău

(FOTOREPORTAJ) Satul Vărăncău în obiectiv

Nicoleta Furdui

varancau

Satul Vărăncău este o localitate din Raionul Soroca, cu o populație de 1 714 locuitori.

VărăncăuVărăncăuVărăncău

Vărăncău

Prima menţionare istorică a acestei localităţi datează secolul al XV-lea. Denumirea satului a fost preluată de locuitori din limba rusă şi ucraineană, în cadrul convieţuirii îndelungate cu vorbitorii acestora. În rezultatul asimilării, denumirea a fost schimbată din „Voroncovo” în „Vărăncău”.

VărăncăuVărăncăuVărăncăuv

 Satul Vărăncău este un loc pitoresc  și  binecuvântat de Dumnezeu. Ascuns printre dealuri, este locul unde soarele e mereu luminos și unde vântul șoptește  vechi povești păstrate cu dragoste și grijă de bătrânii satului care par rupți din mirajul acelor vremuri de demult.

Vărăncău

v

Vărăncău

                                                Vărăncău-părintele cretei

Vărăncăul este un sat bogat  în minereuri de fier (constituite din piroxen, magnetit şi cuarţ), pietre pentru construcţii, calcare cretacice (utilizate în industria vopselelor şi fabricarea cretei de scris), motiv pentru care este considerat părintele  cretei.

Vărăncău

                              Credința – forța de coeziune a locuitorilor din Vărăncău

Un aspect esențial din viața locuitorilor satului Vărăncău îl reprezintă credința în Dumnezeu. Aceasta e demonstrată prin rugăciune, slujble care au loc de trei-patru ori pe săptămână(inclusiv duminica), cât și posturile pe care oamenii le țin regulat și cu strictețe.

Locuitorii  vor aparține  acestor locuri atâta timp cât sufletul le  va tresări și se va bucura pentru fiecare obicei păstrat, pentru fiecare poveste, pentru fiecare sărbătoare trăită în lumină și în pace ocrotite, de sute de ani, ca o comoară neprețuită.