cc

(GALERIE FOTO) Zeci de mii de oameni au cerut Unirea la Marea Adunare Centenară

Corina Bezer

Președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a spus spus că prezența într-un număr mare a oamenilor în Piața Marii Adunări Naționale demonstrează întregii lumi că Basarabia vrea unire. „Din păcate, propaganda și manipularea sovietică încă mai persistă în Republica Moldova. Trebuie să depunem toate eforturile să combatem tot ce înseamnă ura față de unionism și România. Avem datoria ca în anul centenar să obținem o majoritate unionistă, atât în stradă, cât și în Parlament”, a spus Vlad Bilețchi.

Marea Adunare Centenară

„Privesc această mulțime și înțeleg că 27 de ani am fost mințiți, am fost mințiți că suntem puțini, slabi, că nu știm ce vrem, cum vrem, cum să o facem. Sunt 130 de localități care au votat deja unirea localităților lor cu România, sunt 20 la sută din toată Republica Moldova, 20 la sută au făcut deja unirea cu România”, a conchis președintele Mișcării civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu.

Marea Adunare Centenară

George Simion, președintele platformei unioniste „Acțiunea 2012”, consideră că, actualmente, poporul trăiește clipe de mare cumpănă. „În aceste zile trebuie să rupem odată și pentru totdeauna hotarul de la Prut. Jos hotarul de la Prut! Aici sunt toți, inclusiv toate partidele, primarii care și-au dat mâna în fața oamenilor. Vrem să asculte parlamentele de la Chișinău și București că vrem unirea”, a adăugat George Simion.

Marea Adunare Centenară

Pe scena improvizată din Piața Marii Adunări Naționale au urcat și reprezentanți ai partidelor politice din Republica Moldova și România, oameni de cultură, dar și primari ai localităților care au semnat declarația simbolică de unire cu România. Petru Frunze, primar de Puhoi, Ialoveni a spus că în satul al cărui primar este, se dorește unirea, și localnicii au votat declarația de unire pentru că știu că România le asigură cetățenilor lor bunăstare și justiție echitabilă. Primarul de Puhoi consideră că localitățile se pot dezvolta doar prin reîntregirea țării. El a îndemnat autoritățile române să aprobe un plan prin care să fie expuși clar pașii pentru reântregirea țării.

Marea Adunare Centenară

Vladimir Susarenco, primar de Sadova, Călărași spune că nu știe cum e să nu-ți dorești unirea cu România atunci când vorbești aceeași limbă, ai aceeași cultură, când România acordă burse românești sau când grădinița din localitate este reparată din fonduri românești. „Mă bucur că suntem peste 600 de sadoveni care își doresc unirea. Împreună vom face România mare”, a spus Vladimir Susarenco.

Marea Adunare Centenară

În același timp, ex- președintele României, Traian Băsescu, a declarat că, în anul 1989, sute de mii de oameni din  Republica Moldova au luptat în Piața Marii Adunări Naționale pentru limba română, iar astăzi, tot aici, se cere Parlamentelor de la București și Chișinău, în cinstea centenarului unirii, să voteze din nou unirea. „Unii spun că e greu. Nu le e rușine? Acum 100 de ani, românilor le-a fost mai ușor să facă unirea? Ba nu. Acum avem obligația să facem unirea pentru că suntem singura țară care încă mai există după voia lui Stalin și Hitler. Reîntregirea țării este o chestiune de demnitate națională. Unirea este cea de care are nevoie și Moldova și România”, a spus Traian Băsescu.

Marea Adunare Centenară

Un discurs a avut și fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă. Potrivit lui, așa cum locuitorii Berlinului au dat jos zidul de la Berlin, așa și moldovenii trebuie să dea jos  zidul de la Prut. „Cerem unirea nu doar pentru pensii mai bune și o cale mai scurtă către UE sau o viață mai bună. Unirea este și va fi idealul nostru, cel mai sfânt ideal după credința creștină. Unirea este icoana neamului românesc”, a menționat Dorin Chirtoacă.

Marea Adunare Centenară

Marea Adunare Centenară

Marea Adunare Centenară

Marea Adunare Centenară

Marea Adunare Centenară

Marea Adunare Centenară