Georgeta Mincu

Georgeta Mincu: Vinificatorii trebuie să aibă propria strategie de export

Alexandrina Godiac

„Avem un surplus de producție pe piață, care nu are cine să îl consume. Noi avem instrumente de subvenționare, care să vă ajute să elaborați o strategie de export, astfel încât, noi, în tandem cu Ministerul de Externe și partenerii economici, să facem cât mai vizibile produsele noastre pe piață”, a declarat ministra agriculturii.

Reprezentanții Consiliului de Coordonare a Viei și Vinului prezenți la ședință au enumerat câteva dintre propunerile vinificatorilor pe care îi reprezintă.

Aceștia au menționat că este important ca în planul de acțiuni al Guvernului să fie introdus și planul de dezvoltare a industriei vinului. Vinificatorii mai doresc ca Ministerul Sănătății să scoată vinul din categoria produselor alimentare și să îl treacă la produse alcoolice.

 „Noi trebuie să avem foarte bine descrisă oferta noastră pentru această piață. Dar oferta trebuie să fie foarte bine analizată și coordonată cu ceea ce se solicită pe piața chineză”, a mai spus Georgeta Mincu.

Ministra agriculturii a mai precizat că la instituția pe care o conduce au fost raportate pagube de 100 de milioane de lei aduse sectorului cultivării strugurilor din cauza condițiilor climaterice. „Nu știm cum să procedăm deocamdată. Să acoperim pagubele celor afectați sau să căutăm 100 de milioane de lei, să subvenționăm activitatea de distilare a vinului”, a spus Georgeta Mincu.