Grădinița din comuna Zamcioji

Grădinița din comuna Zamcioji, raionul Străşeni, renovată cu ajutorul României

Corina Bezer

Grădiniţa din satul Zamcioji funcţionează din anul 1965, iar de atunci şi până în prezent au fost făcute numai reparaţii cosmetice. Instituţia preşcolară are 3 grupe şi este frecventată de 68 de copii cu vârsta între trei şi şapte ani.

„Grădiniţa din satul Zamcioji este una din cele peste nouă sute de grădiniţe care au fost renovate generos de guvernul României care astăzi totalizează circa 26 de milioane de euro, în această instituţie a fost investit circa un milion patru sute de mii de lei”, a declarat Mircea Eșanu, director executiv FISM.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a apreciat lucrările de renovare a grădiniței ca fiind conforme standardelor europene.

„Întotdeauna particip cu foarte mare emoţie la astfel de evenimente pentru că nu ai cum să nu fii impresionat de zâmbetul copiilor, de bucuria care emană din tot ceea ce fac ei şi nu ai cum să nu fii mulţumit de rezultatele muncii atunci când această bucurie se transmite şi părinţilor”, a declarat Daniel Ioniță.

După inaugurare, oficialii români au plantat şi câţiva puieţi în curtea instituţiei. Precizăm că, pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României. De aceste fonduri au beneficiat 937 de grădiniţe. În Republica Moldova sunt peste 1400 de instituţii preşcolare.