Guvern

Guvernul instituie noi măsuri pentru prevenirea COVID-19. Unitățile bugetare vor reveni la regim special de muncă

Corina Bezer

În același timp, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică recomandă autorităților din Chișinău și Bălți să instituie un program special de activitate și pentru transportul public din Chișinău și Bălți, exact cum a fost în perioada stării de urgență. 

„Accentul va fi pus pe lucrul la distanță. În același timp, Comisia Națională extraordinară pentru Sănătate Publică vine cu recomandarea către autoritățile publice locale din Chișinău și Bălți ca programul de activitate a transportului public să fie unul special, așa cum a fost în perioada stării de urgență, adică să funcționeze câteva ore dimineața și câteva ore seara”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu. 

În același timp, autoritățile spun că nu vor reveni la sistarea activităților economice, iar începând cu ziua de luni, va funcționa și sectorul HORECA, însă cu respectarea unor reguli stricte pentru prevenirea pandemiei. Cei care vor încălca normele epidemiologice vor fi sancționați, iar activitatea acestora riscă să fie închisă. Mai mult, oamenii legii vor monitoriza cu strictețe spațiile publice, pentru a fi evitate aglomerările.

„Îndemn toți cetățenii să procure aceste măști și să poate aceste măști atunci când sunteți în spațiul public, iar unitățile comerciale nu vor admite accesul cetățenilor fără măști, exact așa cum prevăd instrucțiunile și regulile. În cazul în care nu se respectă acele instrucțiuni va fi unitatea comercială sau de prestare a serviciilor amendată și închise”, a adăugat premierul. 

Potrivit autorităților, în câteva zile vor fi organizate alte câteva spații improvizate pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Astfel, vor fi asigurate suplimentar aproximativ 500 de locuri de tratament. În același timp, premierul Ion Chicu spune că toate condiționalitățile pentru accesarea celei de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene au fost îndeplinite și mizează cât mai curând pe acest ajutor.