populatie

În următorii 100 de ani am putea pierde mai mult de jumătate din locuitori

Alexandrina Godiac

Informațiile sunt confirmate de studiile efectuate de demografii Academiei de Științe a Moldovei, care au concluzionat că până în 2050 populația țării va scădea cu aproape o treime, ajungând la mai puțin de 2,5 milioane de locuitori.

Raportul Academiei oferă date conform cărora, pe parcursul anilor independenței, numărul locuitorilor țării, inclusiv Transnistria, a scăzut anual cu 1,5%, astfel de la 4,4 milioane au rămas doar 3,5 milioane de oameni.

Analiștii spun că aproape o treime din moldoveni au părăsit țara în căutarea unui loc de muncă stabil, a unui salariu decent și a unei vieți mai bune, iar majoritatea tinerilor care au plecat și nu se vor mai întoarce vreodată în Republica Moldova.

Experții străini în demografie au declarat că în republică sunt prezenți doi factori alarmanți: natalitatea foarte scăzută și emigrarea în continuă creștere. 

În același timp, populația îmbătrânește, iar sociologii prevăd că până în 2050 numărul pensionarilor din republică se va dubla, constituind aproximativ 35% din totalul populației. Totodată, rata mortalității îngrijorează, mai ales că, în ultimii ani numărul acesteia întrece mereu natalitatea.