Andrei Braguta

Încă 13 poliţişti, trimişi în judecată în „cazul Braguţa”

Marți, 9 ianuarie 2018, 15:22

Alți treisprezece polițiști ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, acuzați de aplicarea tratamentului inuman în privința lui Andrei Braguța, decedat în detenție, au ajuns pe banca acuzaților. Se întâmplă la două luni după ce trei inspectori ai izolatorului și patru deținuți care s-au aflat în aceeași celulă cu Andrei Braguţa au ajuns în fața magistraților.

După ce fusese maltratat de cei 4 codeţinuti, a doua zi, Andrei Braguta a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămînă (17 – 23 august 2017), a fost deţinut în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor, menționează un comunicat al Procuraturii Generale. 

Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de experitiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului respectivului deţinut. 

Amintim că, Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 până la 8 ani închisoare sau amendă de la 67500 lei pînă la 80 mii lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani.
Procurorii continuă să investigheze acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.