gradiniță renovată de România

Încă o grădiniță din Republica Moldova renovată cu sprijinul României

Corina Bezer

Datorită sprijinului financiar oferit de România, grădinița „Prichindel” din satul Visoca funcționează din nou după o pauză de 27 de ani. Pentru ca micuții să poată frecventa grădinița, au fost făcute reparații capitale, notează TVR Moldova. 

„Avem o grădiniță spațioasă, sunt încadrate 5 grupe de copii, 68 de copii, acum e perioada de acomodare”, a declarat directorul grădiniței, Tatiana Dabija, pentru sursa citată.

Vestea redeschiderii instituției a fost ca o gură de oxigen pentru părinți, întrucât aceștia erau nevoiți să-și ia copiii la serviciu sau să-i lase fără supraveghere acasă. Acum, însă, au răsuflat ușurați, după ce au aflat că de acum încolo copiii lor vor fi în siguranță.

„Suntem foarte bucurosi, noi, părinții, trebuia să stăm lângă copii, condițiile sunt foarte bune, sunte bucuroși pentru grădinița care s-a deschis”, a precizat o mamă.

Și copiii sunt fericiți că în sfârșit pot merge la grădiniță. Terenul de joacă din curtea instituției este spațiul preferat al micuților dornici să învețe lucruri noi.

Pe lângă renovarea clădirii, precum schimbarea acoperișului și restaurarea fațadei, instituția a fost adaptată standardelor moderne. În prezent, grădinița este frecventată de 68 de copii.

„Avem o bucătarie bine dotată, cuptor funcțional. Acum suntem în perioada de adaptare, prânzul nu e pregătit, dejunul l-au servit”, a mai spus directoarea.

Lucrările de renovare au fost făcute grație sprijinului financiar de 1 milion de lei din partea Guvernului României și unei alocări de 800.000 de lei din partea Guvernului Republicii Moldova.

„În total, proiectul fiind de 3.280.000, Guvernul Romaniei de la bun început a sărit în ajutor pentru a face condiții mai bune pentru copii”, a subliniat primarul satului, Grigore Pleșca.

Din anul 2014 și până în prezent, Guvernul României a oferit Republicii Moldova aproape 30 de milioane de euro pentru renovarea a peste 1100 de grădinițe.