Donatie România vaccin

Încă o mână de ajutor din partea României! Primul lot de vaccin împotriva COVID-19, oferit cu titlu gratuit de România, a ajuns în Moldova

Corina Bezer

La Ceremonia de recepționare a lotului de vaccin au participat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Secretarul de Stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, Șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în țara noastră, Daniel Ioniță. 
Donatie România vaccin

Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul va fi distribuit către instituțiile medico-sanitare publice (prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritoriale) și lansată prima etapă a campaniei de vaccinare.  

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea lucrătorilor medicali din cadrul secțiilor de reanimare și ATI, cât și personalul din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical din instituțiile medicale.

Donatie România vaccin

„Apreciem gestul de solidaritate și exprimăm mulțumiri României, pentru donația de vaccin împotriva COVID-19. Imediat, începând de luni, vom iniția  campania de vaccinare a lucrătorilor medicali din prima linie, care sunt cei mai expuși infectării cu COVID-19”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc.

Donatie România vaccin

Sunt bucuros că au sosit primele doze de vaccin împotriva COVID-19 în Republica Moldova, din partea României. Prin acest gest vrem să transmitem mesajul puternic de susținere tuturor cetățenilor, centrat pe valori și principii europene. Credem că doar împreună putem depăși această situație dificilă”, a subliniat Excelența Sa, Ambasadorul României în țara noastră, Daniel Ioniță.  
Donatie România vaccin

Amintim că, la data de 26 februarie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit o notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru Republica Moldova. În perioada 28 februarie – 3 martie, în țară urmează să ajungă alte 14.400 doze de vaccin AstraZeneca (producător Coreea de Sud).

Donatie România vaccin

Vaccinul AstraZeneca este  precalificat de Organizația Mondială a Sănătății și înregistrat în Republica Moldova, de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor  Medicale, la data de 26 februarie curent. Acesta are o eficacitate de 60-90%, intervalul de administrare fiind de la 4-12 săptămâni. Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat până în prezent în peste 50 de țări, prima țară fiind Marea Britanie, urmată de UE și India.