echipe de polițiști de frontieră din RM și România

Începând de astăzi, echipe de polițiști de frontieră din Republica Moldova și România patrulează granița împreună

Victoria Muntean

Echipe a câte doi polițiști de frontieră români și un polițist de frontieră din Republica Moldova participă la patrularea frontierei pe teritoriul român și al Republicii Moldova.

„Patrularea comună a frontierei moldo-române se realizează pe o adâncime de până la 10 km în interiorul ambelor state. Prin excepţie, aplicabilitatea teritorială se poate extinde şi în afara zonei de operare, datorită configuraţiei terenului şi a infrastructurii rutiere accesibile sau pentru executarea unor acţiuni imediate şi urgente iniţiate în zona de operare, dar fără a se depăşi zonele de competenţă prevăzute în legislaţiile naţionale pentru autorităţile responsabile de supravegherea frontierei. Această activitate va permite optimizarea de forțe și mijloace ale ambelor entități de frontieră, cât și oferă posibilitatea extinderii competențelor în aplicarea de tactici comune de acțiune la contracararea criminalităților frontaliere și a migrației ilegale”, se menționează într-un comunicat emis de Poliția de Frontieră din Republica Moldova.

Amintim că în noiembrie 2018, la Bucureşti a fost semnat Protocolul privind constituirea şi activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună. 

Astfel, în baza planurilor de cooperare între instituţiile de frontieră din cele două state şi creşterea nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră.