Recensamant

Inspecția Financiară va verifica cât de corect au fost cheltuiți banii pentru Recensământul populaţiei şi al locuinţelor 2014

Corina Bezer

În cadrul întrevederii, Biroul Naţional de Statistică (BNS) a prezentat informaţii privind stadiul actual al recensământului, carenţele depistate la această etapă şi măsurile ce urmează să fie întreprinse pentru finalizarea prelucrării datelor recensământului. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, prima etapă  a Recensământului din 2014 a costat 78,6 milioane de lei.  Totodată, pentru procedurile de prelucrarea a datelor colectate, mai sunt necesare încă 8 milioane de lei, în scopul remunerării personalului angajat în acest scop. Acești bani vor fi prevăzuți în proiectul Legii bugetului pentru 2016.

Prim-ministrul a menţionat că procesele legate de realizarea recensământului au fost tergiversate în mod inadmisibil. Şeful Executivului a cerut desfăşurarea unei anchete interne la BNS pentru a identifica cauzele prelungirii nejustificate a acestui proces și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate. În acelaşi timp, Inspecţia Financiară urmează să evalueze corectitudinea cheltuielilor făcute pentru desfășurarea recensământului. Premierul a mai solicitat identificarea unui mecanism pentru verificarea veridicității datelor colectate în cadrul acestui exercițiu.

Pavel Filip a dispus convocarea, în cel mai scurt timp  a  Comisiei naţionale pentru recensământul populației și al locuințelor 2014, publicarea planului calendaristic al acţiunilor de prelucrare a informaţiei obţinute, dar şi asigurarea unei  comunicări eficiente cu publicul în domeniul respectiv.