prsiuni

Interimarul de la Poșta Moldovei, înregistrat cum face presiuni asupra unor angajați

Alexandrina Godiac

Primul care a fost invitat la „discuții” a fost Oleg Nastas, șef adjunct Direcția Tehnologii Informaționale, pe 18 iulie 2019. Sub formă abuzivă, noul director al Poștei, Ruslan Chitoroagă, i-a propus benevol să depuna cerere de eliberare. În caz contrar, aceasta a fost amenințat că vor fi întreprinse măsuri pentru a depista în activitatea lui încălcari, în mod special vor fi create condiții în care Nastas nu va putea activa. I sau adus învinuiri și amenințări că oricum o să-i caute motive de eliberarea lui din funcție. La fel, fără nici un motiv legal, Ruslan Chitoroaga i-a spus în față lui Oleg Nastas că trebuie sa plece și sotia acestuia, Marina Nastas, care activează în sectia Resurse Umane.

Apoi a fost chemat la cabinet șeful de la Direcția Juridic Administrativă, Anatol Codreanu, pe 18-19 iulie 2019. Chitoroaga „i-a propus” clar sub formă de ultimatum plecarea din funcție, în caz contrar va fi adunat colectivul și va fi declarat votul de neîncredere. Codreanu a primit termen să gândească ce decizie să ia până a doua zi la 12.00. Dupa expirarea termenului, a fost petrecuta ședinta cu Direcția Juridică prin care a fost declarat de către Chitoroaga votul de neîncredere și în consecință Codreanu a fost înlăturat de la executarea obligațiunilor de serviciu.

Situația s-a repetat pe 1 august cu Dragot Veaceslav, șef la Direcția Logistică. Și el a fost poftit la Chitoroaga în birou unde i s-a spus în față „trebuie să pleci”, motivul fiind pierderea încrederii personale. Totodata Dragot solicitind concediu, Chitoroaga a pus condiția că concediul să fie acordat împreună cu cererea de concediere. Maiam ult, angajatul a fost amenințat că daca refuză plecarea din funcție atunci, șeful Poștei va solicita organele de control să caute motive pentru eliberare… La fel, Chitoroagă a promis ca va contribui și va căuta documente pentru a aduce diverse învinuiri pe nmele lui Nastas Serghei, fostul său șef.

Securistul de la Poșta Moldvei care execută ordinele lui Chitoroaga, Efim Boico, l-a invitat pe Ruslan Sumarga, șef adjunct al Centrului de Prelucrare și Transportare Poștă, care i-a spus direct lui Sumarga „trebuie să pleci”, fara nici un motiv. Respectivul a scris cerere și a demisionat. Acest Boico Efim a fost căutat și adus imediat în funcția de șef al serviciului de securitate de către Chitoroaga. El a fost adus temporar pe 2 luni pe perioada concediului lui Sergiu Orosan, care este șef de bază în funcția data. Așa a ajuns Efim Boico pe câteva saptamâni să terorizeze oamenii din Poșta Moldovei. Cazuri sunt deja multe.