ff

Interviu cu Alexandru Mocanu, antrenor de success în Dubai

Corina Bezer

– Cînd a început pasiunea ta pentru sport?
– Am început sa fac sport de la 12 ani. Făceam sport de performanță, și anume lupte greco-romane. Îmi plăcea foarte mult ce făceam, mă duceam cu plăcere la antrenamente și eram sigur că în sfera sportului voi activa pe viitor.La finele cursului doi de facultate am început ca antrenor într-o sală de sport din capitală unde am activat mai mulți ani.

– Ce te-a motivat să continui ?
– Unele din cele mai importante lucruri care m-au motivat să continui să fac sport a fost pasiunea pentru modul sănatos de viață, am realizat importanța acestuia și am găsit în mine persoana care ar putea promova sportul. Am realizat că e domeniul meu și asta vreau sa fac mai departe.

– Știu că aveai succes aici, la noi. Totuși, ce te-a determinat să pleci în Dubai ?
– Sunt cîteva momente care m-au determinat sa vin în Dubai. Unul din ele este faptul că doream să-mi pun la încercare calitățile de antrenor în afara țării noastre și acumularea unei experiențe unice. Dar recunosc, drumul nu a fost deloc ușor.

– Cum a decurs perioada de adaptare în Dubai și ce s-a schimbat în viața ta?
– Adaptarea aici nu pot spune ca a fost extrem de dificilă, dar nici ușoară. Este o țară călduroasă, temperatura ajunge și la 50 de grade pe timp de vară, asta e prima diferență care m-a frapat, în rest nu a fost greu, m-am bucurat de ocean, de timp frumos și locuri minunate. Am început să lucrez ca salvamar într-un hotel de lux din Dubai. Motivul de ce salvamar, ci nu antrenor, a fost nivelul de engleză. Ulterior m-am încadrat și am preluat munca de antrenor. Viața mea s-a schimbat foarte mult, de la anturajul în care ma aflu, pînă la posibilitățile pe care le am. Acum sunt mai sigur pe mine și știu ca munca îmi este apreciată.

– Ce include alimentația sănătoasă a persoanelor din Emiratele Unite ?
– O alimentație sănătoasă eu cred că peste tot este aproximativ aceeași, desigur cum minci diferențe, în dependență de regiune. Aici am observat că lipsește hrișca, în rest oamenii iubesc fructele exotice, legumele, cerealele, lactatele, toate acestea fiind indispensabile pentru viața și sănătatea noastră.

– Care este diferența dintre sălile de sport din Dubai și sălile noastre ?
– Nu văd nici o diferență semnificativă, decît prețul pentru a fi membru al sălii, și faptul că aici vin oameni din toate colțurile lumii. Sunt aceleași aparataje, aceeași structură.

Care a fost cel mai bun feedback pe care l-ai primit de la un client? Dar cel mai rău?
– Cel mai bun feedback a fost de la o doamnă din Franța , am fost lăudat că conduc antrenamente eficiente și foarte vesele, iar dispoziția îi este asigurată doar cînd vine la sală.
Am avut și un feedback negativ de la un domn din India, care a spus că vorbesc prea brutal și nu-i zâmbesc, acest feedback la primit fiind în calitate de salvamar, facîndu-mi meseria care necesită o responsabilitate mare pentru viața și securitatea turiștilor și localnicilor.